Η Π.ΕΝ.Α Δασκάλων για τον αποκλεισμό από τα ολοήμερα ΕΑΕΠ και τη μη καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης Υποδιευθυντή / Υπεύθυνου Ολοημέρου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/12/2014 - 11:24 | Author: Newsroom

Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς αλλά και σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης, υπήρξε σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αποψιλώσει το Ολοήμερο Σχολείο.

Η πολιτική αυτή κορυφώθηκε φέτος, αποκλείοντας εντελώς τους δασκάλους από το Ολοήμερο Τμήμα των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.), φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. να μετατραπεί το Ολοήμερο σε parking, αποστερώντας του τις παιδαγωγικές διαδικασίες της λειτουργίας του.

Ο αποκλεισμός αυτός έχει σαν αποτέλεσμα αφενός οι ώρες να καλύπτονται με περισσεύματα από ώρες συναδέλφων ειδικοτήτων, καθιστώντας αδύνατη τη μελέτη των μαθημάτων, αφετέρου να χαθούν ουσιαστικά 1.000 και πλέον θέσεις αδιόριστων συναδέλφων μας, τη στιγμή που στους πίνακες υπάρχουν πάνω από 6.000 δάσκαλοι που αναμένουν την πρόσληψή τους. Η λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων 3 μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς συνεχίζει παραμένει προβληματική.

Ταυτόχρονα, στα «πιο ευνοημένα» κλασικά Ολοήμερα, όπου και προβλέπεται θέση δασκάλου, συμβαίνει το εξής παράδοξο: παρόλο που οι συνάδελφοι αναπληρωτές μέσω Ε.Σ.Π.Α ορίζονται υποδιευθυντές/ υπεύθυνοι Ολοημέρου και αναλαμβάνουν αρμοδιότητες, καθήκοντα και σημαντικές ευθύνες, το αντίστοιχο επίδομα θέσης-ευθύνης των 150 ευρώ/μήνα δε χορηγείται, καθώς το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δίνεται και στους αναπληρωτές.

Το Δ.Σ. της Π.ΕΝ.Α. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του που έρχεται να προστεθεί ακόμα μια αδικία σε βάρος των αναπληρωτών. Καταγγέλλει τις και παράλογες πρακτικές μισθολογικού διαχωρισμού μονίμων/αναπληρωτών και την απαράδεκτη αντιμετώπιση των αναπληρωτών για ακόμα μια φορά. Η θέση της Π.ΕΝ.Α. είναι ότι το επίδομα πρέπει να δοθεί σε όλους τους υποδιευθυντές/ υπεύθυνους Ολοημέρου, ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσληψης και το είδος εργασιακής σχέσης. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές παράλληλα με το εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν, έχουν αναλάβει ευθύνες και καθήκοντα και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και σίτισης -σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το έχουν επιλέξει-και δικαιούνται να αμειφθούν γι’ αυτά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μόνιμους δασκάλους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Το Δ.Σ. της Π.ΕΝ.Α. ζητά την άμεση χορήγηση του επιδόματοςΥποδιευθυντή/ Υπεύθυνου Ολοημέρου σε όλους τους αναπληρωτέςαναδρομικά από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων και την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης για τους μήνες κατά τους οποίους το επίδομα δε δόθηκε. Ταυτόχρονα, το Ολοήμερο τμήμα των Ε.Α.Ε.Π. να στελεχώνεται απαραίτητα από έναν τουλάχιστον δάσκαλο, σταθερό για όλες τις ημέρες, ώστε να εξυπηρετείται ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός του ρόλος. Η εκπαίδευση των παιδιών δε γίνεται να στηρίζεται σε περισσεύματα ωρών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθούν αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Η κατάφωρη αδικία που υφίστανται για ακόμα μια φορά οι αναπληρωτές δάσκαλοι στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Οι υπεύθυνοι Ολοήμερου να αμείβονται για το σημαντικό έργο που προσφέρουν ανεξάρτητα από το είδος απασχόλησης. Ο δάσκαλος να επανέλθει σε όλα τα Ολοήμερα, δίνοντας στο σχολείο την παιδαγωγική διάσταση που του αρμόζει.

Καλούμε, επίσης, τη Δ.Ο.Ε, ως σωματείο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και των αναπληρωτών, να πράξει το αυτονόητο και να ενεργήσει άμεσα με κάθε τρόπο, ώστε και η σωστή λειτουργία των σχολείων να αποκατασταθεί αλλά και οι συνεχόμενες αδικίες σε βάρος αναπληρωτών να σταματήσουν.

ΟΠρόεδρος Γκαραβέλλας Μανώλης

Η Γραμματέας Κυριακοπούλου Αλεξάνδρα

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral