Η νέα Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο κτήριο κομψοτέχνημα του Παλαιού Χημείου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/04/2017 - 13:24 | Author: Newsroom

Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού κτηρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα

Το ιστορικό κτήριο της οδού Σόλωνος, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο οποίο στεγαζόταν για περισσότερο από έναν αιώνα το Χημείο και τα Εργαστήρια της Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστά ως «Φυσικείο» και «Χημείο», αποκατεστημένο και πλήρως λειτουργικό θα φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά των εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει σε ειδικούς χώρους του κτηρίου.

Η τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17) θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 19.00 το απόγευμα. Το αρχικό κτήριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και περιελάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, αλλά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού πλέον κτηρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα.

Στο κτήριο στεγάστηκε, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του Εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος την είδηση της απελευθέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού πανεπιστημιακού κτηρίου και της στέγασης σε αυτό Βιβλιοθήκης, Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αποκατάσταση του Κτιρίου έγινε δυνατή μέσω σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μετά τη στέγαση της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής έχει δρομολογηθεί η επαναφορά των πολυτίμων εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

protothema.gr/

Loading...
  • europalso

    ideascentral