Λάδι στη φωτιά, που άναψε ο πανεπιστημιακός, υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ρίχνουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ (ή «πρυτάνεις» όπως δεσμεύθηκε ότι θα τους «βαφτίσει» ο κ. Γαβρόγλου), επιτιθέμενοι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των πανεπιστημίων.

Απόστολος Λακασάς

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ απάντησε στη Σύνοδο Πρυτάνεων που αντιδρά στην κατάργηση διακριτού ρόλου και . «Στην ανώτατη εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η λυδία λίθος της αξιολόγησης. Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor) και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε χθες η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «στο νέο σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις θετικές για τα ΤΕΙ, που τις θεωρούμε σημαντικά και σημειολογικά βήματα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ιδρυμάτων μας.

 

Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους θετικά βήματα είναι προς όφελος συνολικά της ανώτατης παιδείας της χώρας, του φοιτητικού πληθυσμού και της κοινωνίας». Ουσιαστικά, αναδεικνύεται μια κόντρα ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, οι ηγεσίες των οποίων επικρίνουν τον εταίρο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για προσπάθεια διατήρησης των στεγανών. Η ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ ήλθε ως απάντηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων που τη Δευτέρα επέκρινε τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού για «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, απονομή στους διδάσκοντές τους του τίτλου του πανεπιστημιακού και ίδρυση πανεπιστημίου (της Δυτικής Αττικής) μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Από την άλλη, είναι εύλογο ότι το κοινό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα ΤΕΙ και στον κ. Γαβρόγλου, θα κλυδωνίσει τις σχέσεις του υπουργού με τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, ο ίδιος έχει χαιρετίσει τις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικά TΕΙ της χώρας, έχοντας ως πρόταγμα τον διάλογο για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίζεται ότι οι αποφάσεις που αφορούν ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και κατάργηση TΕΙ θα εκδίδονται με πρόταση των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και άρα η κυβέρνηση έχει το… ελευθέρας να ανασχεδιάσει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να αποκλείει συγχωνεύσεις και ΤΕΙ διαφορετικών περιφερειών. Ανάλογα σχέδια είχε υλοποιήσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το 2012.