Η κοινωνία ΔΕΝ γλύτωσε ακόμα τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/09/2015 - 14:03 | Author: Newsroom

taxcoach.gr
Γράφουν διάφορα sites, δημοσιεύματα με τίτλους: Πως γλυτώσαμε το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Και αναφέρουν περί του παγώματος του μέτρου έως τις 16 Οκτωβρίου.

Ας είμαστε όμως, όλοι, πιο προσεκτικοί σε ό,τι διαβάζουμε:

Το μόνο που έχει γίνει επισήμως, έως σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου (10:30), είναι από πλευράς Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που από χθες προανήγγειλε παράταση όντως μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, αλλά παράταση στις επιχειρήσεις και φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης για την δήλωση μεταβολών αυτών και υπαγωγής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (23%).
Οι μνημονιακοί νόμοι όμως 4334/16-07-2015 και 4336/14-08-2015, που επέβαλλαν τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, όριζαν ότι η επιβολή ΦΠΑ είναι αναδρομική από τον Ιούλιο. Δόθηκε δε, και κάποιος χρόνος για την τροποποίηση στην λειτουργία των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υπαγωγής τους από απαλλασσόμενες δραστηριότητες σε υπαγόμενες σε ΦΠΑ.
Η χθεσινή προαναγγελία από πλευράς ΓΓΔΕ της παράτασης της προθεσμίας που οι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να κάνουν την μεταβολή τους από απαλλασσόμενες σε υπαγόμενες, δεν αφορά στην επιβολή ΦΠΑ, οπότε όσον αφορά στην επιβολή του, δεν αλλάζει τίποτα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και παραμένει υποχρέωσή τους, να χρεώνουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες τους με αναδρομική ισχύ από 20/07/2015 που μας πέρασε και εντεύθεν.
Επομένως, οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του πότε θα κάνουν την μετατροπή τους από απαλλασσόμενες σε υπαγόμενες, είναι υποχρεωμένες να έχουν ΦΠΑ και αν δεν το κάνουν ρισκάρουν.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral