Σημεία Συνέντευξης Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Ρ/Σ Αθήνα 98,4 και στο δημοσιογράφο Α. Τόλιο

Για τα θέματα Παιδείας
Το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία είναι εξαιρετικά γενικόλογο!
Ενώ είναι πάνω από 100 σελίδες δεν περιέχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση επί της οποίας να γίνει συζήτηση. Πρόκειται για ευχολόγιο.

Την ίδια στιγμή όμως που υποτίθεται ότι διεξαγόταν ο διάλογος για την Παιδεία η κυβέρνηση είτε νομοθετούσε –κυρίως με τροπολογίες- είτε εξέδιδε υπουργικές αποφάσεις! Παράδειγμα το ολοήμερο σχολείο όπου η κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχη και στην ουσία κατήργησε.

Το Σύνταγμά μας επιτάσσει την ανεξιθρησκία. Γι’ αυτό το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου δίνει τη δυνατότητα όσοι απαλλάσσονται από την παρακολούθηση των θρησκευτικών να έχουν άλλη ενασχόληση.

Η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ολοκληρωμένα και με πόρους του ΕΣΠΑ προγράμματα σπουδών τα οποία τα έχει αφήσει στο συρτάρι ως άχρηστα. Θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει και με βάση αυτά να προχωρήσει το διάλογο. Θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος εμπειρογνωμόνων και σε δεύτερη φάση να τοποθετηθούν τα κόμματα ώστε να καταλήξουμε επί συγκεκριμένων πορισμάτων.

Το 2009, πριν τις εκλογές ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή Μπαμπινιώτη στην οποία μετείχαμε και μείναμε ως το τέλος παρά την οξεία αντιπαράθεσή μας με τη Νέα Δημοκρατία. Κατόπιν γίνανε και άλλες προσπάθειες διαλόγου σε καμία από τις οποίες δεν μετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με το διάλογο. Η πραγματική συναίνεση χτίζεται!

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι παρελάσεις θα μπορούσαν να καταργηθούν. Θεωρώ ότι η ελληνική και ευρωπαϊκή μας ταυτότητα πρέπει να διδάσκεται και να καλλιεργείται αλλά η παρέλαση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό.

Είναι επιτακτική ανάγκη να χτιστεί κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.