Η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/04/2016 - 22:04 | Author: Newsroom

Με αφορμή την προσπάθεια-σύμφωνα με δημοσιεύματα- να τοποθετηθούν κάμερες σε πολλά σχολεία του ν. Ηρακλείου με απόφαση των διευθυντών τους για την προστασία των σχολικών συγκροτημάτων, εκφράζουμε τη θέση μας, η οποία είναι σταθερά αντίθετη με την τοποθέτηση την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία.

Θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό το μέτρο, διότι καταπατά τις προσωπικές ελευθερίες παιδιών, δασκάλων και γονιών. Δημιουργεί φοβισμένα, υποταγμένα παιδιά σ’ ένα χώρο ελέγχου σκέψεων και πράξεων. Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία, τους περνάμε το φόβο ότι τους παρακολουθούν από παντού και τους ελέγχουν. Αποτελεί ακόμα ένα μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στους χώρους των σχολείων. Πώς θέλουν τους νέους; Ανθρώπους που υποτάσσονται ή προσωπικότητες συγκροτημένες, υπεύθυνες, με θετικές επιλογές για το μέλλον, αγωνιστές για ουσιαστική γνώση, για κοινωνική αξιοπρέπεια και προκοπή;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα φύλαξης των σχολείων πραγματικό, το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση και η ΕΕ και της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων δε λύνεται ούτε με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ούτε με την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Θεωρούμε πως λύση είναι η επιστασία του χώρου, η πρόσληψη σχολικού φύλακα και επαρκούς προσωπικού και όχι η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία που δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, να απαιτήσουν να μην εγκατασταθεί σε κανένα σχολείο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, να απομακρυνθούν άμεσα όσα έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη σχολικών φυλάκων σε 24ωρη βάση για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral