Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η υπογραφή της νέας «συμφωνίας», το γνωστό 3ο μνημόνιο, σε συνδυασμό με τους «εφαρμοστικούς νόμους» που ακολουθούν περιλαμβάνουν νέα μέτρα λιτότητας και περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων πέντε ετών συνεχίζεται με τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τη βαριά φορολογία, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την εφαρμογή νέου μισθολογίου, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας (67 έτη και 40 χρόνια εργασίας) και μείωση των συντάξεων. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ καταργείται κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης και το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «υιοθετείται η προώθηση του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, η θεσμοθέτηση της αρχής των συγκεκριμένων εισφορών (και αβέβαιων παροχών), η ενοποίηση κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων εργασίας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το συνολικό αριθμό ετών ασφάλισης του εργαζόμενου. Προτείνεται, ακόμα, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που δίνονται σήμερα, με βάση τα δεδομένα του νέου συστήματος με αδιευκρίνιστο ποσοστό αναπλήρωσης.».

Παράλληλα, είναι ορατή νέα μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, μέσα από ένα νέο μισθολόγιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2015 και θα ισχύσει από 1-1-2016. Η εμπειρία του παρελθόντος από την εφαρμογή του «Ενιαίου Μισθολογίου» το 2011 με τις μειώσεις στους μισθούς μας να αγγίζουν το 40% σε συνδυασμό με τις συνεχείς μειώσεις του ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων (8,3 δις μείωση τα τελευταία χρόνια) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέες μειώσεις.

Στον τομέα της εκπαίδευσης η νέα δέσμευση, ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, με την ανάλογη αναθεώρησή της, θα είναι οδηγός για τις εκπαιδευτικές αλλαγές, μπορεί να επιφέρει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως π.χ. ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποχρεωτική μαθητεία βάσει του ν.4186/13, συνέχιση της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης του νέου σχολείου» και αξιολόγηση των σχολείων βάσει της λεγόμενης «αποδοτικότητας», που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους) όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (όπως αύξηση ωραρίου, επαναφορά της αξιολόγησης-χειραγώγησης εκπαιδευτικών κ.λπ.).

Πρώτος σταθμός στην πορεία των αγώνων των εργαζομένων ενάντια σε όλα τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα είναι:

Η 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015.

Διεκδικούμε:

Συνταξιοδοτικό – Κοινωνική Ασφάλιση

  • Κατοχύρωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

  • ΟΧΙ στην ανατροπή των ορίων ηλικίας. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

  • ΟΧΙ μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενίσχυση των ταμείων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

  • Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας 5ετίας.

Μισθολόγιο – αξιολόγηση

  • Νέο μισθολόγιο με βελτίωση αποδοχών στους νέους συναδέλφους.

  • Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη με σταδιακή αποκατάσταση απωλειών.

  • Αποτροπή ψήφισης νέου μοντέλου αξιολόγησης – χειραγώγησης.

  • Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

  • Προβολή της θέσης για άμεσα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού έργου μέσα από συλλογικούς θεσμούς (σύλλογο καθηγητών – σχολικό σύμβουλο) καθώς και συνεχής διαδικασία επιμόρφωσης.

Επίσης,

  • Ανατροπή των πολιτικών λιτότητα και ύφεσης, ανατροπή των πολιτικών ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ.

  • Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.

  • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

  • Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

  • Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΝΙΣΗ ΝΙΚΗ