«Η Εκκλησία γλίτωσε από την τουρκοκρατία τον Φίλη θα φοβόταν;» – Η «οργάνωση» μιας προδιαγεγραμμένης εξόδου
Η χαρά των ΑΝ.ΕΛ για την υπουργοποίηση 7 εκ των 9 βουλευτών τους – Ο «τοποτηρητής» Ζουράρις και το ναρκοπέδιο του Αμαρουσίου
Παπαματθαίου Μάρνυ
«Καλά δεν τα καταφέραμε; Έχουμε εννιά βουλευτές και οι επτά είναι υπουργοί και υφυπουργοί…» έλεγε χαριτολογώντας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας…

Ενας εξ αυτών, ο «πρωταγωνιστής» των ανακοινώσεων σε επίπεδο εντυπώσεων, ο νέος υφυπουργός Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις, ο κατά πολλούς …τοποτηρητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο κτήριο του Αμαρουσίου, ώστε να μην ξεφεύγουν τους επόμενους μήνες άλλα «λάθη».

Είναι δε συμβολική η παρουσία του στην Παιδεία, καθώς ανακοινώθηκε λίγο μετά την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στον Σκάι, στην οποία ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δήλωσε ανοικτά πως ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» τον ρώτησε εάν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι αν το επιθυμεί η Εκκλησία θα το κάνει…

«Το τελευταίο οχυρό»

Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να περιγραφούν.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης ήδη εδώ και πέντε ημέρες είχε πλησιάσει φίλους και συνεργάτες στο κτήριο του Αμαρουσίου και τους είχε πει ότι εάν του προταθεί άλλο υπουργείο δεν θα το δεχτεί, αλλά θα επιμείνει να μείνει στην Παιδεία. «Αυτές είναι οι θέσεις μας του κόμματος μας και εγώ θα τις εφαρμόσω» είχε πει χαρακτηριστικά.

Κατά κάποιους έδειξε απλά συμπεριφορά «κακομαθημένου» και θεώρησε ότι ξεπέρασε τις διαστάσεις του με τις ψήφους ενός ολόκληρου συνεδρίου του κόμματος του που επικρότησαν την σύγκρουση του με την Εκκλησία για το θέμα των θρησκευτικών. Κατά άλλους ήταν ο μόνος έντιμος που έδειξε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι είναι στοχοπροσηλωμένος στις απόψεις του και δεν τον ενδιαφέρει απλά η υπουργική καρέκλα για να τις παραμερίσει.

Έτσι ή αλλιώς η απομάκρυνση του κ. Νίκου Φίλη από την παιδεία φαίνεται ότι ήταν η τελευταία «γραμμή» που κρατούσε τον πρωθυπουργό συνδεδεμένο με εκείνο το είδος της αριστεράς που τον επέλεξε.

Ο Νίκος Φίλης από την πλευρά του είναι ένας άνθρωπος με εσωτερική ανάγκη για την θρησκεία και στενές σχέσεις με κληρικούς. Αντιφατικό μεν, καθώς κρίθηκαν από κάθε άποψη άκομψες και προσβλητικές οι επιθέσεις του σε βάρος του Αρχιεπισκόπου και της στάσης που κράτησε η Εκκλησία τα χρόνια της Κατοχής ή της Χούντας. Γι αυτό και του καταλογίζεται μη ορθώς πολιτικός χειρισμός που όξυνε περαιτέρω τις αντιπαραθέσεις.

«Στην Ελλάδα η Εκκλησία εκφράζει έναν ολόκληρο λαό, γλίτωσε από ολόκληρη τουρκοκρατία, τον Νίκο Φίλη θα φοβόταν;» έλεγε χαριτολογώντας τις προηγούμενες ώρες στο «Βήμα» μέλος του κοινοβουλίου.

Φυσική απόσταση και άρνηση να σχολιάσει τις εξελίξεις ήταν η στάση του πρώην υπουργού Παιδείας, μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος.

Ο Ζουράρις και τα νέα βιβλία

Με τον κ. Κώστα Ζουράρι μπαίνουν τώρα …περιορισμοί, παραμονές μάλιστα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων, για την σύνταξη των οποίων οι εκπρόσωπου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι θα έχουν πρόβλημα.

Ο κ. Ζουράρις έχει χαρακτηρίσει τα βιβλία που διδάσκονται σήμερα την «τρίτη μικρασιατική καταστροφή», είναι προφανές ότι θα θελήσει να έχει λόγο στην επικείμενη αλλαγή τους, όπως -προφανώς- και στο θέμα της διδασκαλίας των Αρχαίων ελληνικών, που κατά πολλούς αποτέλεσαν άλλη μια ιδεοληψία του απερχόμενου υπουργού Παιδείας.

Στους «παλιούς» του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ζουράρις θυμίζει τον κ. Γ. Πανάρετο και την σχέση του με την τότε υπουργό κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς ήταν ένας υφυπουργός που λογοδοτούσε απευθείας στον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με …άποψη και αυξημένες αρμοδιότητες.

Οι ισορροπίες στην Παιδεία έτσι θα εξαρτηθούν τους επόμενους μήνες από την ηρεμία του νέου υπουργού, καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος θα έπρεπε να είναι κατά πολλούς η πρώτη φυσική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα όταν μοίραζε τα χαρτοφυλάκια στους υπουργούς της δεύτερης κυβέρνησής του, ένα χρόνο νωρίτερα.

Διανοούμενος της αριστεράς, καθηγητής πανεπιστημίου με «καθαρή πορεία», άνθρωπος χαμηλών τόνων και σεβασμού για τους γύρω του.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν μπορεί να βρει βηματισμό στο «ναρκοπέδιο» του Αμαρουσίου.

Τι θα γίνει το πόρισμα Λιάκου;

Με τα παραπάνω, άγνωστη είναι η τύχη και του πορίσματος του καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου για την Παιδεία, το οποίο και παρέδωσε στον πρώην υπουργό πριν από μερικές ημέρες, όπως και το τι θα γίνει με τη σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα, πρόεδρος της οποίας ήταν ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Ο ίδιος ο κ. Λιάκος σχολιάζει το θέμα στο «Βήμα» ως «άταχτη υποχώρηση απέναντι στην Εκκλησία, και αδυναμία χειρισμού του συμβολικού». Η παρουσία του Ζουράρη στο υπουργείο είναι ασύμμετρη με τις υποθέσεις που θα του δώσουν να χειριστεί. Μαζί με τους/τις συνεργάτες μου στο διάλογο κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, αφήνοντας το πόρισμα με τις προτάσεις μας για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ως παρακαταθήκη για τις επόμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Εχω όμως την αίσθηση ότι στον άξονα Πολιτισμός-Παιδείας η κυβέρνηση δεν έχει σαφή προσανατολισμό και ιδέες για το τι πρέπει να κάνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.