Θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει 14 αεροδρόμια, που σημαίνει τοπική ανάπτυξη και είσοδο κεφαλαίων στη χώρα. Κατάφερε να ρυθμίσει την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, απαλλάσσοντάς μας από ισόποσους φόρους. Και μάλιστα, κατάφερε να τα περάσει χωρίς αγανακτισμένους εμπρηστές και καταστροφείς (πράγμα που προφανώς σημαίνει ότι επρόκειτο για οπαδούς του).

Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον κρατικίστικο εαυτό του. Τα παραπάνω επιτεύγματα δεν αποτελούν επιλογές του, αλλά επιταγές των εταίρων μας, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ (λέγε με Τσίπρα) εφάρμοσε για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Οι δικές του επιλογές αναδεικνύονται από το «παράλληλο πρόγραμμα» των ρουσφετιών, που αναγκάστηκε να αποσύρει. Αναδεικνύονται από τις αυξήσεις αποδοχών σε 314.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αναδεικνύονται από τη συστηματική εκκαθάριση άξιων στελεχών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, προς όφελος συγγενών ή γυμναστών και θεολόγων με πιστοποιητικό κομματικών φρονημάτων, που διορίζονται διοικητές νοσοκομείων. Αναδεικνύονται επίσης στην παιδεία από τον κ. Φίλη και την κ. Αναγνωστοπούλου, που πασχίζουν να ακυρώσουν τη μοναδική μεταρρύθμιση που έγινε σ’ αυτά τα χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία: τη μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου, την οποία η σημερινή υφυπουργός Σ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε «ιδεοληπτική». Πασχίζουν να ξαναρίξουν τα πανεπιστήμια στον κομματικό μεσαίωνα της καταστροφής. Μεταξύ άλλων, να μετατρέψουν τα Συμβούλια Ιδρύματος από όργανα ελέγχου σε διακοσμητικούς εισηγητές μιας κομματοκρατούμενης Συγκλήτου.

Ομως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Μπορεί η αντιπολίτευση να είναι ανήμπορη να αντιδράσει, αλλά οι εταίροι, ύστερα από πέντε χρόνια προσπάθειας ελληνικών κυβερνήσεων να τους εξαπατήσουν, έμαθαν. Και προνόησαν στο 3ο μνημόνιο δικαίωμα παρέμβασης στην παιδεία. Στις 11/12, το αρμόδιο τμήμα της Κομισιόν, απαντώντας σε επιστολή του παραιτηθέντος προέδρου του Συμβουλίου ΕΚΠΑ Δημήτρη Μπερτσιμά, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η Κομισιόν είναι ενημερωμένη για τις ανατροπές της μεταρρύθμισης του νόμου 4009/2011, περιλαμβανομένου του περιορισμού των εξουσιών των Συμβουλίων Ιδρύματος. Οπως γνωρίζετε, το νέο μνημόνιο αναφέρεται στη σημασία της αναμορφωμένης διοίκησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο έλεγχος [από τους θεσμούς] προβλέπεται να γίνει τον Απρίλιο του 2016 και οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές τον Ιούνιο».

Η μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου δεν βρήκε αποδοχή μόνο στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, που προσήλθε μαζικά στην ψηφοφορία για εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος, παρά τον λυσσαλέο αγώνα των δυνάμεων της καθυστέρησης, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε αποδοχή και στους Ευρωπαίους, που γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση είναι η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον κάθε χώρας. Ετσι λοιπόν, η μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου αποδεικνύεται σκληρό και ανθεκτικό καρύδι για τα δόντια των κ.κ. Φίλη και Αναγνωστοπούλου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΣΕΤΗΣ