Η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ανάμεσα στις συμπληγάδες της Λογιστικής των Πανεπιστημίων και του Σχεδίου Αθηνά 2

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/10/2017 - 10:44 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών –  «Η διετής υποχρεωτική ανάμεσα στις συμπληγάδες της Λογιστικής των Πανεπιστημίων και του Σχεδίου Αθηνά 2»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Απευθυνόμαστε σε εσάς, επειδή έχουμε ζητήσει συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πολλές φορές, αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί όπως όλα δείχνουν, δρομολογούνται εξελίξεις στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που μας αφορούν άμεσα, αλλά η γνώμη μας περισσεύει. Γιατί ενώ γνωρίζουμε τη θέση περί διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, που έχει επανειλημμένες φορές εκφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ και πολλά χρόνια και την έχουν εξαγγείλει όλοι οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων σας από το Γενάρη του 2015, βλέπουμε μια αδικαιολόγητη αναβλητικότητα που περιπλέκεται με τα νέα δεδομένα που εισάγουν περιφερειακές φωνές. Η ορθότατη θέση σας που εκφράστηκε πρόσφατα και ως 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παραπέμφθηκε να προωθηθεί σε βάθος 3ετίας, παρά τις πρωτοφανείς και σε όλους τους τόνους αρχικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου περί άμεσης εφαρμογής της υποχρεωτικότητας για τα παιδία ηλικίας 4 ετών.

Ακούμε λοιπόν και διαβάζουμε στον Τύπο, περί προτάσεων για συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΤΕΙ με Πανεπιστημιακά Τμήματα, μέσα από ΄΄διάλογο΄΄ που εξελίσσεται μόνο σε επίπεδο πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ή πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι διάφορες αυτές προτάσεις πολλές φορές συγκρούονται μεταξύ τους και όπως καταλαβαίνουμε όλες και όλοι πλέον στην πολύπαθη Ελλάδα του 2017, ο οικονομισμός και μόνο κρύβεται πίσω από φωτογραφικές προσεγγίσεις και ρυθμίσεις που προτείνονται. Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, πως μια ενδεχόμενη συγχώνευση των ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας με τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΕΙ ,η ενοποίηση, δηλαδή, δύο διαφορετικών επιστημονικών χώρων ,θα οδηγήσει στην απορρύθμιση και αποδιοργάνωση των επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων, που απορρέουν από τους εν λόγω χώρους.

 

Επειδή ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία που αρκετά διαφημίστηκε, άρχισε και υπήρξε μέχρι ενός περιορισμένου βαθμού, σήμερα μοιάζει να έχει μπει στα συρτάρια του Υπουργείου,επειδή έχουμε όλες και όλοι διαβάσει την τεκμηριωμένη κριτική που έκανε ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄ για τα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το ότι επρόκειτο περί ενός σχεδίου που εξυπηρετούσε μόνο λογιστικές ανάγκες και όχι τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Πανεπιστημίων,επειδή στην εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζουμε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που θα έπρεπε επιτέλους επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαφυλάσσει την απόλυτα επιστημονικά ορθή άποψη (διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση), δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις παθογένειες του και τη διαιώνιση ΄΄εκσυγχρονιστικών΄΄ απόψεων που κυοφορεί χρόνια,ζητάμε την άμεση, έστω σταδιακή (κατά τόπους, όπως επιτρέπει ο Ν. 1566) εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το πάγωμα κάθε διαδικασίας συγχωνεύσεων Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αφορούν την Προσχολική Εκπαίδευση, μέχρι να υπάρξει ευρύς, καθολικός και τεκμηριωμένος διάλογος γύρω από την Προσχολική Εκπαίδευση και Αγωγή. Μετά τιμής, Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

Loading...
  • europalso

    ideascentral