«Τρίζει» το ρεκόρ αποτυχίας του 2013 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, μάθημα που βάζει το στίγμα του στη διαφαινόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές των τεσσάρων από τα…
πέντε επιστημονικά πεδία κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα υποψηφίους τεχνολογικής κατεύθυνσης -της πολυπληθέστερης μεταξύ των τριών- έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ παρά τις αρχικές προβλέψεις, πολύ κακές βαθμολογικές επιδόσεις παρουσιάζονται και στη Φυσική, με αποτέλεσμα η μεγάλη αποτυχία στα δύο αυτά μαθήματα να επηρεάζει έντονα την πορεία των βάσεων των σχολών που διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Ειδικότερα, καθώς η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων Γενικού Λυκείου έχει προχωρήσει (ανάλογα και με τον χρόνο εξέτασης κάθε μαθήματος), σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι επιδόσεις στα Μαθηματικά είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2013, όταν το 78,04% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης δεν ξεπέρασε το 10. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τις επιδόσεις των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (θεωρητικών επιστημών): Στα Αρχαία, πρώτο μάθημα υψηλής βαρύτητας του πεδίου, παρουσιάζεται υπερσυγκέντρωση βαθμολογιών στην κλίμακα 10-15 αλλά όχι αύξηση των άριστων γραπτών. Επίσης, χειρότερη είναι η εικόνα των επιδόσεων στη Λογοτεχνία και τα Λατινικά, όχι όμως και στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Η υπερσυγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες βαθμολογίες ισορροπεί τις ανοδικές τάσεις λόγω της μείωσης των θέσεων και εκτιμάται ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές (π.χ. Νομικές) θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δεν αποκλείεται βέβαια πτώση στις χαμηλόβαθμες περιφερειακές σχολές.

2ο και 4ο (σχολές θετικών επιστημών, πολυτεχνεία): Στα Μαθηματικά και τη Φυσική -τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τα δύο πεδία- η αποτυχία των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 70%-80%. Αρα, θεωρείται σίγουρο ότι οι βάσεις (φυσικομαθηματικά, πολυτεχνεία) θα κινηθούν πτωτικά.

3ο (επιστήμες υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, όχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Ομως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.

5ο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου) ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (δεύτερο μάθημα βαρύτητας). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις στα ίδια επίπεδα, καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Τέλος, πτωτικά επηρεάζει τις σχολές της περιφέρειας και των πέντε πεδίων η μείωση των μετεγγραφών στο 10% του αριθμού εισακτέων των κεντρικών ΑΕΙ.

Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο στην ιστοσελίδα www.mine du.gov.gr και μετά τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να απευθυνθούν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να το υποβάλουν ηλεκτρονικά.