Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/12/2015 - 17:07 | Author: Newsroom

80η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΕ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
H Σύνοδος των Πρυτάνεων στη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τα προβλήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων από τη συνεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, καθώς και τις δυσλειτουργίες του θεσμικού πλαισίου των Ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα, σε σχέση με τους Τακτικούς Προϋπολογισμούς των ΑΕΙ για το 2016 η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει το τεράστιο πρόβλημα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 20% περίπου, η οποία οδηγεί σε μια συνολική μείωση της τάξεως του 70% σε επίπεδο πενταετίας. Σημειώνεται ότι η μείωση για το 2016 του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας είναι 1,8% .

Με δεδομένο ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης των προηγουμένων ετών έχουν εξανεμίσει τις όποιες ταμειακές δυνατότητες των Πανεπιστημίων, τα ΑΕΙ με την νέα μείωση του 2016 οδηγούνται σε αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειώδων υποχρεώσεών τους στο επόμενο έτος.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί υποχρέωση της να αναδείξει το τεράστιο αυτό πρόβλημα επιβίωσης των Ιδρυμάτων. Για τον σκοπό αυτό αποφασίζει:

• Να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει για το 2016 – με την 1η Τροποποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού – επιχορήγηση τουλάχιστον ίση με εκείνη του 2014.

• Να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο να ορίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ημερομηνία δημοσιοποίησης του προβλήματος κατά την οποία όλα τα Πανεπιστήμια θα οργανώσουν συνεντεύξεις τύπου ανά πόλη για την τεκμηριωμένη ανάδειξη της οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας των ΑΕΙ για το 2016.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral