«Η αξιοπρεπής διαβίωση των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να είναι υπό συζήτηση αλλά προαπαιτούμενο»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/10/2017 - 11:34 | Author: Newsroom

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, τονίζοντας πως οι αναπληρωτές είναι αναγκαίο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά η αναπλήρωση δεν είναι μια συνθήκη που έχει προβλεφτεί ως μακροχρόνια.

Του Βασίλη Φερφυρή

Πως από το 2010, παρόλο που έχουν συνταξιοδοτηθεί συνάδελφοι, δεν έχουν γίνει διορισμοί.

Πως τα οργανικά κενά δεν μπορεί άλλο να βαφτίζονται λειτουργικά αφού αυτό όχι μόνο αντίκειται στην απλή λογική αλλά κι επιβεβαιώνεται ως ψέμα κάθε Σεπτέμβρη με τις αθρόες προσλήψεις αναπληρωτών, που είναι πλέον αναγκαίες για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων.

Πως ακόμη και με τις 15.000 προσλήψεις αναπληρωτών του Σεπτεμβρίου τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, τόσο στο πρωινό όσο και στο ολοήμερο πρόγραμμά τους, υπολειτουργούν.

Πως η αξιοπρεπής διαβίωση των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να είναι υπό συζήτηση αλλά προαπαιτούμενο και πρόνοια της πολιτείας, απαιτεί:

– Άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, σε όλες τις ειδικότητες, προκειμένου να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες και να λειτουργήσουν τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά τα οποία σήμερα υπολειτουργούν.

– Ορισμό Υπεύθυνου ολοήμερου, όπως έχει υποδειχθεί ως απαραίτητο απ’ όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί παιδαγωγικά ο ρόλος του.

– Μόνιμους διορισμούς για άμεση κάλυψη των οργανικών κενών και πρόβλεψη για σταδιακή απορρόφηση όλων όσοι εργάζονται ως αναπληρωτές. – Ένταξη όλων των προσφύγων στα νηπιαγωγεία και σχολεία της χώρας.

– Πρόβλεψη για αξιοπρεπή διαβίωση των αναπληρωτών με σεβασμό απ’ τους ΟΤΑ, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, στο άρθρο 1 του ν. 3852/2010.

– Εξομοίωση όλων των αδειών των αναπληρωτών με των μονίμων συναδέλφων τους.

– Μείωση ωραρίου, όπως και των μονίμων συναδέλφων μετά από 90 μήνες προϋπηρεσίας (10 χρόνια αναπλήρωσης) και πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων.

– Πρόσληψη την 1η Σεπτεμβρίου στα κενά που θα έχουν δηλωθεί, έτσι ώστε κάθε μονάδα να μπορεί να λειτουργεί με τη μέγιστη πληρότητα από την πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού έτους.

– Πρόβλεψη για συνυπηρέτηση στα ζευγάρια των αναπληρωτών και δυνατότητα αμοιβαίας αλλαγής τόπου πρόσληψης στις ίδιες ημερομηνίες πρόσληψης».

* Ο Βασίλης Φερφυρής είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ)

e-mesara.gr

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral