Γκρίζος φάκελος για την ΑΣΠΑΙΤΕ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/12/2015 - 21:26 | Author: Newsroom

του Νίκου Ηλιάδη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μ”, στελέχη της Σχολής παρέδωσαν φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία αφορούν απόφαση της επιτροπής εκπαίδευσης και ερευνών της ΑΣΠΑΙΤΕ για την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος προϋπολογισμού 75.000 ευρώ με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της ίδιας επιτροπής.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο “ΑΣΠΑΙΤΕ στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης”, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού της σχολής. Σκοπός του προγράμματος είναι “να διερευνηθεί ο ρόλος της ΑΣΠΑΠΈ στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης και η θέση της στους μηχανισμούς κοινωνικής αναπαραγωγής της ελληνικής κοινωνίας”. Η χρονική διάρκειά του είναι από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τις 30 Απριλίου 2017. Από τα συνολικά 75.000 του προϋπολογισμού του προγράμματος με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της ίδιας της αναθέτουσας επιτροπής, τα 70.000 αφορούν αμοιβές και τα υπόλοιπα 5.000 δαπάνες για μετακινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της σχολής που επισκέφθηκαν το υπουργείο κατήγγειλαν ότι “είναι πρωτοφανές ο πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης και ερευνών να ορίζεται συγχρόνως επιστημονικός υπεύθυνος σε πρόγραμμα το οποίο αποφασίζει η ίδια επιτροπή. Είναι σαν να λέμε “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”, ανέφεραν οι καταγγέλλοντες. Τόνισαν επίσης ότι ο πρόεδρος της επιτροπής και συγχρόνως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, κατά την επίμαχη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου οπότε ελήφθη η σχετική απόφαση, δεν παρουσίασε το αναγκαίο τεχνικό δελτίο, όπως επιβάλλεται, στο οποίο περιγράφεται η οικονομική και διοικητική δομή του προγράμματος, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το πόσοι και ποιοι θα απασχοληθούν σ’ αυτό και με ποια αμοιβή.
Η “Μ” επικοινώνησε με τον πρόεδρο της επιτροπής και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, ο οποίος δήλωσε ότι η συμμετοχή του είναι αμισθί και πως οι αμοιβές του προγράμματος θα δοθούν σε φοιτητές της σχολής οι οποίοι θα απασχοληθούν σ’ αυτό. “Εφόσον στην απόφαση δεν υπάρχει αναφορά για αμοιβή του επιστημονικού υπευθύνου, οι υπηρεσίες του θα είναι αμισθί”, ανέφερε η γραμματέας της επιτροπής Α. Μεντάκη. Πάντως, στην απόφαση που είναι αναρτημένη στη “Διαύγεια” δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχει ούτε το τεχνικό δελτίο με τα ονόματα αυτών που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, παρότι η έναρξή του ήταν την 1η Νοεμβρίου.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΗΜΕΤΕΡΩΝ
Η νέα διοικούσα επιτροπή στην ΑΣΠΑΠΈ διορίστηκε στις 4 Αυγούστου από την προηγούμενη, υπό τον Αριστείδη Μπαλτά, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του ανωτέρω περιστατικού, στο υπουργείο έχουν φτάσει πολλές διαμαρτυρίες για δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στη σχολή, καθώς και για κάποιους διορισμούς “ημετέρων”. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα μαθήματα κατάρτισης ξεκίνησαν με έναν και πλέον μήνα καθυστέρηση, στις 30 Νοεμβρίου αντί για τα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της διοικούσας επιτροπής ο Γιώργος Λυ κουριώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι της παραίτησής του έχουν να κάνουν με την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για την υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης. Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος θεώρησε ότι οι όροι της προκήρυξης ήταν “φωτογραφικοί”, ζήτησε να αλλάξουν, αλλά το αίτημα του δεν εισακούστηκε. Τέλος, πριν από λίγες ημέρες προσελήφθησαν σε διοικητικές θέσεις δύο άτομα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κόρες διοικητικών στελεχών της σχολής.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral