Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Πάπας στη Γεωργία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/07/2016 - 10:49 | Author: Newsroom

Ο Πάπας στη Γεωργία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Την ώρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σύνοδο της Κρήτης αποδείχθηκε διχασμένη, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ορθόδοξη Γεωργία την 30ή Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2016.

Η είδηση ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από το Ραδιόφωνο του Βατικανού.
Σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εν λόγω καυκασίων χωρών και με την επιβολή, για λόγους «πολιτικού ρεαλισμού», της αποδοχής ή ανοχής των θρησκευτικών ηγεσιών, ο Πάπας μετά τη μονοφυσιτική Αρμενία επισκέπτεται την Ορθόδοξη Γεωργία και θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αρμένιοι κέρδισαν από την επίσκεψη του Πάπα την εκ μέρους του αναγνώριση της γενοκτονίας των Ομοθρήσκων τους από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους κατά τα έτη 1915 – 1923. Ο ηγέτης των Βατικανού δεν έγινε γνωστό αν πήρε ανταλλάγματα και αν ναι ποιά. Η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν συμπληρώνουν τις παρακαυκάσιες χώρες που θα επισκεφθεί. Με σημαντική γεωστρατηγική σημασία η Αρμενία και η Γεωργία και ασφαλώς με μεγαλύτερη το Αζερμπαϊτζάν, με τον πετρελαϊκό πλούτο του στην Κασπία.
Το ερώτημα παραμένει: Τί αποζητεί ο Πάπας στην Αρμενία, στη Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν; Δεν υπάρχουν ρωμαιοκαθολικοί παρά ελάχιστοι Ουνίτες στις τρεις αυτές χώρες, άρα δεν είναι «ποιμαντική επίσκεψη». Το άλλο επιχείρημα, πως οι επισκέψεις αυτές γίνονται στα πλαίσια της «οικουμενικής και διαθρησκειακής συνεννόησης» δεν ισχύει, αφού το Βατικανό έχει τις διασκέψεις της Ασίζης… Ο πρωθυπουργός και Νο 2 του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν σε δηλώσεις του στο δημοσιογραφικό όργανο του Βατικανού « OsservatoreRomano» και στο φύλλο του της 13ηςΙουλίου, σημείωσε ότι ο Πάπας πηγαίνει στη Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν ως «φορέας ειρήνης» και πως «θα ακούσει και θα ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία διαθρησκειακού διαλόγου». Πολύ αόριστες δηλώσεις, που δεν μπορούν να κρύψουν ότι κάτι άλλο ώθησε το Βατικανό να οργανώσει τις συγκεκριμένες κοπιαστικές και χωρίς «θέαμα» επισκέψεις του επικοινωνιακού Πάπα.
Θα επιχειρήσουμε να εκθέσουμε τα δεδομένα, που είναι γνωστά. Η Αρμενία είναι μια χώρα της οποίας η μονοφυσιτική Ομολογία είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς της. Οι Αρμένιοι έχουν δύο θρησκευτικά κέντρα, το Ετσμιατζίν στην Αρμενία και αυτό της Κιλικίας, με έδρα τη Βηρυττό. Αυτά ήσαν άλλοτε με διαφορετικό προσανατολισμό και σε οξύ ανταγωνισμό, το της Αρμενίας υπό Σοβιετικό έλεγχο, το της Κιλικίας με δυτικό προσανατολισμό και αμερικανική υποστήριξη. Σήμερα έχει παρατηρηθεί μια προσέγγιση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα θεολογικό χάσμα. Οι του Ετσμιατζίν είναι πιο παραδοσιακοί, ενώ της Κιλικίας έχουν ενστερνιστεί και κινούνται στο πνεύμα του οικουμενισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Στρατηγική του Βατικανού είναι στις μονοφυσιτικές «ανατολικές Εκκλησίες», επομένως και στην Αρμενική, να δημιουργήσει καταστάσεις τύπου Μαρωνιτών. Να εξακολουθήσουν δηλαδή να έχουν το δικό τους τυπικό και το δικό τους κανονικό και εκκλησιαστικό δίκαιο, αλλά να αναγνωρίζουν το Πρωτείο του Πάπα. Η παντοδυναμία του Πάπα και η παγκόσμια κυριαρχία του στους χριστιανούς είναι ο στρατηγικός σκοπός του Βατικανού. Για να επιτευχεί το Βατικανό κάνει οποιαδήποτε αβαρία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο…
Στη Γεωργία το 85% των πολιτών της είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι περισσότεροι κληρικοί της είναι παραδοσιακοί. Αυτός ήταν ο λόγος που η Εκκλησία της Γεωργίας δεν συμφώνησε με το κείμενο της Συνόδου στην Κρήτη, που αναγνώριζε ως Εκκλησία, μεταξύ των άλλων, τη Ρωμαιοκαθολική και απουσίασε από αυτήν. Θα περάσει λοιπόν μια δοκιμασία ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας όταν συναντήσει τον Πάπα. Δοκιμασία που ήδη προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας. Οι δυο τους δεν έχουν τίποτε κοινό να πούνε και το μόνο που τους απομένει είναι οι γενικόλογες ευχές… Αυτό θέλει ο Πάπας; Τη δημιουργία αναταραχής στους κόλπους της συντηρητικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας;
Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν συνορεύουν ή είναι κοντά στην πολύ εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Στην περιοχή υπάρχουν αυτόνομες περιοχές, με μουσουλμανικό πληθυσμό στη μεγάλη τους πλειονοψηφία, υπό την κεντρική διοίκηση της Ρωσίας. Τσετσενία, Νταγκεστάν, Ινγκουσετία, Καμπαρντίνο Μπαλκάρ, Οσετία, Αμπχαζία είναι οι περιοχές στον Καύκασο, που τους έχουν επιβληθεί φιλορωσικά καθεστώτα, αλλά που αποτελούν ενεργά ηφαίστεια. Αυτές οι περιοχές προσβλέπουν στη Δύση, αν και στους κατοίκους τους πολλοί είναι φανατικοί ισλαμιστές, που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Στρατού… Η Γεωργία και η Αρμενία, φιλοδυτικές χώρες σήμερα, προσπαθούν να κρατούν ισορροπίες μεταξύ των επιδιώξεων της Δύσης και της θέλησης της Ρωσίας… Το Αζερμπαϊτζάν έχει φιλορωσικό καθεστώς, αλλά και συμφέροντα με τη Δύση… Ο Πάπας Φραγκίσκος με τις επισκέψεις του ασφαλώς εξυπηρετεί τα σχέδια της Δύσης στον Καύκασο, όπως παλαιότερα ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ στην Ανατολική Ευρώπη. Πάντοτε με ανταλλάγματα, άγνωστα σε εμάς και στη διεθνή κοινή γνώμη.
Loading...
  • europalso

    ideascentral