Συντάκτης:

Αγνωστο και αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που εισέρχεται προσεχώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες οποιασδήποτε νομοθετικής παρέμβασης έναντι των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που καλύπτει όλο το φάσμα της Παιδείας ήδη, χθες, από την αξιωματική αντιπολίτευση τέθηκε λίγο έως πολύ –μαζί με άλλα νομοθετήματα– ως αντάλλαγμα στη στήριξη προς την κυβέρνηση.

«Η Ν.Δ. σας δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά από εκεί και πέρα για τα θέματα κυρίως της παιδείας, της υγείας και για ζητήματα τα οποία θεωρούμε και εμείς σοβαρά θα πρέπει να υπάρχει επίσης μια συνεννόηση» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέτοντας τους πρώτους όρους αυτής της πρωτόγνωρης πολιτικής κατάστασης της οποίας το τέλος, φυσικά, δεν είναι ακόμα ορατό. Αυτός είναι και ο έτερος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία και η τύχη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο καλύπτει μεν όλες τις βαθμίδες αλλά τις σημαντικές αλλαγές τις επιφυλάσσει για την ανώτατη παιδεία.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη μεγάλη διαφωνία όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση που, μεταξύ άλλων, καταργεί τα Συμβούλια και επαναφέρει (με όρους) τη φοιτητική συμμετοχή στα συλλογικά όργανα και στην ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων (βλ. πρυτανικές εκλογές κ.ά.), καθίσταται δύσκολη η πορεία του πολυνομοσχεδίου μέχρι την ψήφισή του.

Την ίδια επιφυλακτικότητα ως προς τον χρόνο ψήφισης του κειμένου εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου προς τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας που περιμένουν κι άλλες ρυθμίσεις, όπως αποφάσεις για μεταθέσεις, για αναπληρωτές (για τους οποίους η σχετική εγκύκλιος μάλλον θα εκδοθεί με βάση τα ισχύοντα) κ.ά.

efsyn.gr