Το θέμα των υποστελεχωμένων της ομογένειας αλλά και τα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους, φέρνει για άλλη μια φορά στη Βουλή, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Την ερώτηση συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως και οι αν. Τομεάρχες, Ιωάννης Ανδριανός, βουλευτής Ν. Αργολίδας και Μαρία Αντωνίου, βουλευτής Ν. Καστοριάς.

Στο πλαίσιο κατάθεσης της ερώτησης ο αν. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Είναι φανερό πλέον ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες της εκπαίδευσης των ομογενών μας κάνουν ό, τι περνά απ’ το χέρι τους  -εξάγοντας το εγχώριο μοντέλο ισοπέδωσης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών – για να απαξιώσουν περαιτέρω τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της διασποράς, με κίνδυνο, μάλιστα, τον αφανισμό της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού.

Και τούτο, γιατί ακόμη και σήμερα αποδεικνύονται ανίκανοι να δώσουν λύση στο θέμα της στελέχωσης των σχολείων, αφού εξαπάτησαν την ομογένεια με υποσχέσεις για κάλυψη των κενών από τον Οκτώβριο του 2017, μετακυλίοντας, μάλιστα, τις ευθύνες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, ενώ το Υπουργείο περιέκοψε τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο, αδυνατεί να καταβάλλει – όπως καταγγέλλουν σύλλογοι εκπαιδευτικών – τις επιπρόσθετες αποδοχές στους αποσπασμένους με ειδικό επιμίσθιο εκπαιδευτικούς, προκαλώντας προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στις

οικογένειές τους».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Η πρωτοφανής υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύεται συνεχώς από τις μόνιμες πλέον καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και παροικιακών φορέων της ομογένειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και του Μονάχου, “παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον στο δεύτερο τετράμηνο(!) το Υπουργείο παρουσιάζεται εντελώς ανήμπορο να διαχειριστεί και να δώσει λύσεις στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων μας με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί ότι παραμένει ακόμα ακάλυπτο το 40% των θέσεων των Φυσικών (ΠΕ04) και το 30% των θέσεων των Μαθηματικών (ΠΕ03)” συνθέτοντας ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης και εγκατάλειψης της εκπαίδευσης των ομογενών μας μαθητών.

Μάλιστα, οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι, “πως λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς υπάρχουν τμήματα στα οποία κυριολεκτικά στοιβάζονται μέχρι και 32 μαθητές!

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αναγκαστική περικοπή ωρών, αλλά και η διδασκαλία πολλών μαθημάτων από συναφείς ειδικότητες προκειμένου να καλυφθεί –έστω τυπικά- μέρος του προβλήματος, κατανοεί κανείς το μέγεθος της υποβάθμισης που έχουν υποστεί τα σχολεία μας”.

Και ενώ το Υπουργείο περιέκοψε κατά προτεραιότητα αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο στο εξωτερικό αποσπώντας εκπαιδευτικούς με το ειδικό επιμίσθιο, εντούτοις, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του ελληνικού λυκείου Μονάχου και η ΕΛΜΕ Βαυαρίας, αδυνατεί έως σήμερα να καταβάλλει τις επιπρόσθετες αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης στις οικογένειές τους και κατ΄ επέκταση στην πλήρη στελέχωση των σχολείων της Βαυαρίας τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού;
  2. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες νομοθετικές ενέργειες αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, δίνοντας τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα παράτασης ή νέας απόσπασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο;
  3. Προτίθεστε να καταργήσετε την οπισθοδρομική διάταξη απώλειας της οργανικής θέσης για όσους εκπαιδευτικούς αποσπώνται στο εξωτερικό, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για απόσπαση στο εξωτερικό των εκπαιδευτικών της ημεδαπής;

 

  1. Προτίθεστε να δώσετε άμεσα εντολή για την καταβολή του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου και γενικότερα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Γερμανίας, που εκκρεμεί από τις αρχές Οκτωβρίου;