Για τις συνθήκες εργασίας των μαθητών στα ξενοδοχεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/06/2018 - 20:53 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει η σαιζόν για τους μαθητές που κάνουν την πρακτική τους στα ξενοδοχεία και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για υπερωρίες και εργασία εκτός προβλεπόμενου ωραρίου σε ξενοδοχεία της Χερσονήσου!

Επιτροπή αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου –

Π.Α.ΜΕ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με το μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι ξενοδόχοι πατάνε πάνω στον φόβο των σπουδαστών και την μη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλουν τους ορούς τους, ενώ το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της εργασιακής ζούγκλας τους λύνει τα χέρια. Την ίδια ώρα που δυο ημέρες πριν η υπουργός τουρισμού, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια εγκαινίων σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ανέφερε ότι η Κρήτη αποτελεί «την ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης» και ότι προβλέπεται «νέο ρεκόρ αφίξεων για το 2018».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η “ανάπτυξή” τους, βασίζεται στην ακόμα μεγελύτερη εκμετάλλευσή μας. Η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπάλληλων απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε μαθητή που κάνει την πρακτική του στα ξενοδοχεία και στους νέους εργαζόμενους του κλάδου. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μη γίνουν σκλάβοι στο όνομα της «εκπαίδευσης» και της «απόκτησης εμπειρίας». Να οργανωθούν σε επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς και να συλλογικά να διεκδικήσουν:

  • 6ωρο 5θημερο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου. Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ.
  • Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας.
  • Ασφάλιση για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
  • Μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση του κανονισμού πρακτικής άσκησης.
Loading...
  • europalso

    ideascentral