ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ – Η κατάθεση και η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης αποτελεί κεντρική επιλογή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΔΝΤ.

 

Επιθυμούν να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την συρρίκνωση ακόμη περισσότερο των λαϊκών εισοδημάτων, το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με βασικό στόχο το δικαίωμα στην απεργία, την εφαρμογή αντιδραστικών πολιτικών που αφορούν το δημόσιο σχολείο στην κατεύθυνση της παραπέρα συρρίκνωσής του, αποδόμησής του και ιδιωτικοποίησής του.

 

Αυτές οι πολιτικές δεν τελειώνουν με την κατάθεση και ψήφιση των προαπαιτούμενων στη βουλή απ’ την κυβέρνηση. Έχουν συνέχεια με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις για τα επόμενα 60 χρόνια. Αυτές οι πολιτικές θα έχουν μέλλον αν το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν τις ανατρέψει.

Η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή αυτή την εβδομάδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί στις ημερομηνίες μέχρι την ψήφισή του. Πρέπει να έχει συνέχεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές του στην κατεύθυνση ανατροπής συνολικά αυτών των πολιτικών.

Στα πλαίσια αυτής τη οργανωμένης απάντησης καταθέσαμε πρόταση στο ΔΣ της για άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ και ΓΣ Προέδρων την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των σχολείων απ’ τις 15θημερες διακοπές των Χριστουγέννων, πράγμα που αποφασίστηκε την Παρασκευή 22Δεκεβρίου. Ο κύριος στόχος ήταν η άμεση απάντηση με όρους και διαδικασίες κινήματος στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, αλλά και για όλα τα μέτρα και πολιτικές που αποφασίζει και επιδιώκει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση (συγχωνεύσεις, αξιολόγηση, 30ωρο, Νέο Λύκειο κλπ). Επιδιώκουμε και αυτό καταθέσαμε, τη συγκρότηση ενός προγράμματος δράσης που θα έχει συνέχεια και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων απ’ τη βουλή για τα βασικά εργασιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα του κλάδου και την προσπάθεια δημιουργίας πανεκπαιδευτικού κινήματος για τα προβλήματα αυτά.

Αντί γι’ αυτό η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) έδωσε το σήμα της υποχώρησης. Αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (με λευκό της ΠΕΚ) να μεταφέρουν τη Γενική συνέλευση προέδρων απ’ τις 13 Γενάρη στις 20 Γενάρη.

Εμείς τονίσαμε ότι η αναβολή της ΓΣ των προέδρων σηματοδοτεί πολιτικά ότι η ΟΛΜΕ αποχωρεί απ΄ την οργάνωση της πάλης τόσο των μέτρων που καταθέτει η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα, όσο και αυτών που έπονται. Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι εμείς δεν βλέπουμε τις ΓΣ των ΕΛΜΕ και τη ΓΣ προέδρων μόνο σαν απάντηση στα μέτρα που τώρα κατεβάζει η κυβέρνηση, αλλά ως απαρχή ενός προγράμματος πάλης για την αντίσταση και τη μη εφαρμογή τους και σ’ αυτά που θα ψηφίσει τώρα και σ’ αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα, αλλά και στη διεκδίκηση των ευρύτερων εργασιακών, οικονομικών, συνταξιοδοτικών κλπ αιτημάτων μας.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη αυτή η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτή είναι η τακτική τους. Είναι η εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών που συμφωνούν επι της ουσίας και όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου. Θα συνεχίσει να είναι έτσι αν οι συνάδελφοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα απ’ τα σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ.

Έκπληξη μας προκαλεί η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) για την απεργία που καλούν την Παρασκευή. Η τοποθέτησή τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ήταν για απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που είναι την Παρασκευή 12/1/2018. Αυτό αναφέρουν εγγράφως και στην εισήγησή τους που καταθέτουν για τις ΓΣ του κλάδου. Η συζήτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για την ημέρα ψήφισης ήταν, έτσι κι’ αλλιώς σε συμφωνία όλων, να συμπληρωθεί η στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας της ΟΛΜΕ με στόχο να μετατραπεί σε «απεργία».

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ), προφανώς γιατί υπήρχε κεντρική απόφαση για την Παρασκευή υπολογίζοντας ότι τότε θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την 3η αξιολόγηση στη βουλή, επέμεινε για την Παρασκευή ψηφίζοντας όμως και την πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις δεν καταψηφίσαμε την απεργιακή κινητοποίηση που πρότεινε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ), όπως δεν το έπραξε και καμιά άλλη παράταξη. Δεν την υπερψηφίσαμε γιατί η πρόταση εντασσόταν στην απεργία την ημέρα ψήφισης, που έτσι κι’ αλλιώς υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Ας μην προσπαθούν οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ούτε να ψεύδονται, γιατί ελληνικά γνωρίζουν, την ώρα που προέχει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων για την απόκρουση και ανατροπή των μέτρων και πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία σε βάρος των εργαζομένων και των κοινωνικών δομών και αγαθών.

Αθήνα 9/1/2018