“Για τα προβλήματα του 2ου Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πυλαίας”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/01/2018 - 10:18 | Author: Newsroom

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

 

Ανακοίνωση

Θέμα: Για τα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας μετά την εμφάνιση τρωκτικών>>

Εδώ και τρεις μήνες στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα για την υγεία των μαθητών και του Εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που εργάζεται εκεί, καθώς λόγω της παρουσίας ποντικιών στο κτίριο, το οποίο είναι ιδιωτικό (παλιά βιοτεχνία) μισθωμένο για να στεγάσει το σχολείο αυτό, έχουν εμφανισθεί κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το και τους γονείς:

«Στις 8 Νοέμβρη του 2017 και μετά από έρευνα λόγω της έντονης δυσοσμίας στους χώρους του σχολείου, εντοπίστηκαν ένα νεκρό ποντίκι στην ψευδοροφή της εκπαιδευτικής κουζίνας και περιττώματα, καθώς και ακαθαρσίες και σκουπίδια σε όλη την έκταση των ψευδοροφών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη (στις τάξεις και στις τουαλέτες).

Στις 9/11/2017 πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες μυοκτονίας και απολύμανσης από την εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο Δήμος.

Επειδή όμως οι ψευδοροφές είναι διαπερατές και το ποντικοφάρμακο σε σκόνη διαχεόταν, παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές που το ανέπνεαν καθημερινά. Συγκεκριμένα, έξαρση αλλεργιών, συμπτώματα του αναπνευστικού, συχνή ρινική καταρροή, δυσφορία στην αναπνοή, περίεργη υπόγευση, ερεθισμένος λαιμός, βήχας, ερεθισμένα κόκκινα και πρησμένα μάτια, πυρετός, φλεγμονές, ρινορραγίες, διάρροιες, ατονία και ενώ πολλοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Γι αυτό ζητήθηκε και τοποθετήθηκαν ταμπλέτες και έγινε νέα απολύμανση από την εταιρεία στις 23/11/2017.

Παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν καινούργιες ενδείξεις, λόγω μυρωδιάς και υγρών αποτυπωμάτων, στις ψευδοροφές για άλλα νεκρά ποντίκια. Γι αυτό και η Διεύθυνση του σχολείου με το υπ’ αρ. 591/11-12-17 έγγραφό της προς το Δήμο εξέθεσε την όλη κατάσταση και ζήτησε να γίνει ενδελεχής καθαρισμός όλων των χώρων εντός και εκτός σχολείου από εξειδικευμένο συνεργείο, μιας και το κτίριο βρίσκεται περιτριγυρισμένο από αποθήκες και χώρους που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια.

Να τονιστεί πως επειδή στο σχολείο φοιτούν μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της πολυπλοκότητας της αναπηρίας τους εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση – μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία, προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικές διαταραχές και συνδυασμούς όλων των παραπάνω (πολλαπλές αναπηρίες), ενώ υπάρχει και μαθητής που σιτίζεται παρεντερικά, η έκθεση σε νοσογόνους παράγοντες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αποκατάστασης (απολύμανση, καθαρισμός κλπ…) το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Αντίθετα στις 9 και 10-1-2018 εμφανίστηκαν νέα περιττώματα ποντικιών στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών). Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 17-1-2018 στις τουαλέτες των αγοριών. Επιπλέον ο Σύλλογος καθηγητών με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε λόγω των πολλών συμπτωμάτων να προχωρήσει σε έλεγχο λεπτοσπείρωσης, απ’ όπου βρέθηκαν τέσσερα θετικά δείγματα. Ζήτημα για το οποίο ενημερώθηκε με έγγραφο τόσο ο δήμος όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.»

Αυτή η κατάσταση είναι ένα δείγμα της κανονικότητας που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει στην εκπαίδευση. Το 2018 παιδιά, και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, να καλούνται να κάνουν μάθημα σε παλιά βιοτεχνία αντιμέτωπα με κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Επειδή λοιπόν το πρόβλημα, που αφορά την υγεία των μαθητών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού , των Εκπαιδευτικών και του Βοηθητικού Προσωπικού, είναι πολύ σοβαρό, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σχολείου και επειδή αυτή τη στιγμή τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα απαιτούμε από την κυβέρνηση, τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη να δώσουν άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠρόεδροςΟ Γ. Γραμματέας

 

Λασιόπουλος ΑθανάσιοςΒουλιώτης Χρήστος

Loading...
  • europalso

    ideascentral