Γερμανία – Δραματικές ελλείψεις νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/03/2015 - 13:59 | Author: Newsroom

Σύμφωνα με το «βαρόμετρο για την ενσωμάτωση», που παρουσιάστηκε εντός της εβδομάδας από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση, οι Γερμανοί επιθυμούν περισσότερους μετανάστες στον χώρο της Παιδείας, ιδίως νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους.

Ειδικά στα γερμανικά νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις, με αποτέλεσμα φορείς αλλά και υπηρεσίες εύρεσης εργασίας να απευθύνονται στοχευμένα σε άνεργους νηπιαγωγούς από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Μία αντιπροσωπευτική της κατάστασης εικόνα δίνει ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός στο Μόναχο. Τρεις νηπιαγωγοί είναι εδώ και καιρό άρρωστοι και δύο απουσιάζουν λόγω υπερκόπωσης. Η διευθύντρια διαμαρτύρεται ότι «η αγορά των νηπιαγωγών είναι άδεια». Τα παιδιά καλούνται συχνά, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να εξοικειωθούν με ένα καινούριο πρόσωπο. Όπως ο Φλοράν από τη Γαλλία και οι άρτι αφιχθέντες Ιβάν από τη Ρωσία και Ελένη από την Ελλάδα. Στους δύο νεότερους νηπιαγωγούς δεν δόθηκε καν χρόνος προσαρμογής. Στο μεταξύ κανείς από τους εργαζόμενους εκεί δεν έχει μητρική γλώσσα τα γερμανικά.

Δραματικές ελλείψεις νηπιαγωγών

Μπορεί το παράδειγμα από το Μόναχο να είναι ασυνήθιστο, ωστόσο αποτελεί ξεκάθαρο σύμπτωμα των σοβαρών ελλείψεων στον κλάδο των νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων, οι οποίες εντάθηκαν περισσότερο από την 1η Αυγούστου του 2013, οπότε και κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα κάθε παιδιού κάτω των τριών ετών για μία θέση σε παιδικό σταθμό. Αυτό οδήγησε σε δραστική διόγκωση των υποδομών σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 800.000 θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου για την Οικογένεια. Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να λείπει είναι οι νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι που θα στελεχώσουν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε όλη τη γερμανική επικράτεια υπάρχουν 15.000-30.000 κενές θέσεις απασχόλησης.

Καμπάνιες προσέλκυσης στο Μόναχο

Ειδικά το Μόναχο έχει αναλάβει εκτεταμένη δράση προκειμένου να προσελκύσει νηπιαγωγούς. Πολλοί νηπιαγωγοί από τις χώρες τις ανατολικής και νότια Ευρώπης καταφθάνουν στη Γερμανία για να καλύψουν τα κενά. Σε αντίθεση με τους γερμανούς νηπιαγωγούς, όσοι έρχονται από το εξωτερικό διαθέτουν σχετικό πτυχίο πανεπιστημιακού ιδρύματος, ωστόσο πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη γερμανική γλώσσα. Ως εκ τούτου, η καλή γνώση γερμανικών αποτελεί για πολλούς εργοδότες βασικό κριτήριο πρόσληψης. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι αλλοδαποί νηπιαγωγοί αποτελούν στοιχείο εμπλουτισμού για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα εφόσον μιλούν καλά γερμανικά, καθώς, όπως εκτιμάται, μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με παιδιά μεταναστών.
FacebookTwitter

Share

Loading...
  • europalso

    ideascentral