Με τη συνδρομή του καλύτερου θεατρικού τμήματος στις ΗΠΑ, αυτό του πανεπιστημίου Yale, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του Τμήματος Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός έστησε τη γέφυρα επικοινωνίας με το διάσημο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη εκεί επίσκεψή του, επιβεβαιώνοντας τη σαφή πρόθεσή του για ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα.

Στο Yale ο Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε κινηματογραφημένη την παράστασή του «Ιλιάδα», που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013, και έκτοτε έκανε περιοδεία ανά τον κόσμο. Η παράσταση κινηματογραφήθηκε με άριστες προδιαγραφές (με τέσσερις κάμερες, μοντάζ, υψηλή ποιότητα στην επιμέλεια ήχου). Η «Ιλιάδα» κέρδισε τις εντυπώσεις στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι το επικό έργο του Ομήρου αξιοποιήθηκε ως θεραπευτικό μέσο για τους στρατιώτες που επέστρεφαν από τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος ξεκίνησε 15 χρόνια πριν, το 2003, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η παρουσίαση της «Ιλιάδας» συνοδεύτηκε από συναντήσεις με φοιτητές και masterclass με τον τρόπο εργασίας του Στάθη Λιβαθινού. Εκτός από την πολύτιμη εμπειρία, τα θεατρικά «δώρα» που έφερε ο ίδιος στις αποσκευές του είναι συνεργασίες ανάμεσα στη θεατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale και στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.

 

Οπως εξήγησε ο Στάθης Λιβαθινός, μιλώντας χθες στην «Κ», οι συνεργασίες θα αφορούν τη Δραματική Σχολή, την Πειραματική Σκηνή και το Μικρό Εθνικό. Η αρχή θα γίνει με έναν καθηγητή που θα διδάξει στο Τμήμα Σκηνοθεσίας που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Δραματική Σχολή που μεταφέρθηκε φέτος σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το Yale θα «εκπροσωπηθεί» και στο Εργαστήριο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που θα πραγματοποιήσει το Εθνικό στους Δελφούς με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Επίσης, την Ελλάδα θα επισκεφθεί για να διδάξει η Ελεν Μακ Λάφλιν, η πρώτη πρωταγωνίστρια του διάσημου έργου «Angels in America» του Tony Kushner.

Ο Λιβαθινός, που έχει ξαναδιδάξει στις ΗΠΑ – στο Πανεπιστήμιο Harvard, επισκέφθηκε ειδικότερα το τμήμα του Θεάτρου Πολέμου του Yale, όπου ερευνώνται δραματουργικά οι πολεμικές συγκρούσεις με την αξιοποίηση ντοκουμέντων. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίστηκε η συνεργασία της διευθύντριας του τμήματος, διάσημης στη διεθνή θεατρική σκηνή, Τόνι Ντόρφμαν. Ερευνα και θεατρική παιδεία, ως φαίνεται, αποκτούν ένα νέο εύρος, διά χειρός Λιβαθινού, ο οποίος επιβεβαιώνει τον πρώτο ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο στην εκπαίδευση, και όχι μόνο των νυν και των επίδοξων καλλιτεχνών.