Ο μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Για το σύνολο των αλλαγών που προωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, που βρέθηκε φιλοξενούμενος στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 και στην εκπομπή η “Φυλή των Φίλων” του Κώστα Αρβανίτη.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αρχικά στο Λύκειο θέτοντας ως βασικό στόχο της επόμενης τριετίας το ριζικό επαναπροσδιορισμό του, και ιδίως τον δύο τελευταίων τάξεων, που όπως είπε “έχουν ακυρωθεί παιδαγωγικά”. “Πρέπει να ρωτήσουμε την κοινωνία συνολικά αν θέλει να έχουμε Λύκειο ή όχι” είπε ο Υπουργός.

Αναφορικά με τα Συμβούλια Διοίκησης των τα οποία με την ψήφιση του νέου νόμου αναμένεται να καταργηθούν, ο κ.Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καυστικός τονίζοντας πως εκ του αποτελέσματος δεν έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους, ενώ παράλληλα έθεσε και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού, που θεσπίστηκε το 2011 και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ερωτηθείς από την αρμόδια σε θέματα Παιδείας δημοσιογράφο Μίκα Κοντορούση σχετικά με την κριτική που δέχεται για την επαναφορά τη συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών και κατά πόσο αυτό θα φέρει στο προσκήνιο τη διαπλοκή των φοιτητικών παρατάξεων ο κ.Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας και έθεσε τους φοιτητές προ των ευθυνών τους.

“Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση. Εκεί συγκρούονται και συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Η διαδικασία αυτή φέρνει τον καθένα προ των ευθυνών του. “Δεν μπορεί οι φοιτητές να εκλέγουν κυβερνήσεις και να μην μπορούν να εκλέγουν τη διοίκηση των Πανεπιστημίων” είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπερασπίστηκε και την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.

“Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι δηλωτικό των αγώνων που κάναμε για τον πλουραλισμό στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ιδεολογικών ζυμώσεων” απάντησε με ξεκάθαρο ύφος” δηλώνοντας χαρούμενος και περήφανος για την επαναφορά του ασύλου

 

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία και την επιλογή των διευθυντών ο κ.Γαβρόγλου είπε πως το Υπουργείο επιθυμεί τη γνώμη των συλλόγων για τις ικανότητες του ατόμου που θα διευθύνει ένα σχολείο, επιμένοντας βέβαια πως πρόκειται για γνωμοδότηση που δεν μοριοδοτεί τον υποψήφιο διευθυντή και η τελική επιλογή είναι στα χέρια ειδικής αρμόδιας επιτροπής. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται όπως είπε τα μικρά σχολεία μιας και η εφαρμογή της διαδικασίας εκεί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Ο κ.Γαβρόγλου χαρακτήρισε “αμαρτωλή ιστορία τη συνέντευξη” και είπε πως θα επιχειρηθεί να δοθεί ξανά νόημα στην όλη διαδικασία.