“Παθογένεια δεκαετιών δεν λύνεται σε τρία χρόνια” ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναφορικά με τις αλλαγές στο Λύκειο σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο θα γίνουν πάλι αλλαγές στον χώρο της Παιδείας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απάντησε μεταξύ άλλων ότι “όταν κανείς μιλά για αλλαγές πρέπει να είναι σαφές ποια προβλήματα καλείται να λύσει, διότι εάν δεν είναι σαφή τα προβλήματα τότε οι αλλαγές είναι είτε για εντυπωσιασμό είτε για να κάνει κάτι ο οποιοσδήποτε υπουργός ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σήμερα ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν έχουμε λύκειο. Η Β’ και Γ’ Λυκείου είναι αποδυναμωμένες παιδαγωγικά και θα έλεγα η Γ’ Λυκείου είναι μία ιστορία ιδιόμορφη διότι δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου αυτό το πράγμα. … Έχει απαξιωθεί το Λύκειο. Πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ υπάρχει συλλογική ευθύνη, οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που ευθύνονται το λιγότερο κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει ένας θεσμός που είναι η παραπαιδεία, η οποία ήρθε και καταβρόχθισε ένα θεσμό που είναι το Λύκειο” και πρόσθεσε:

“Μας μένει στον επαναπροσδιορισμό του Λυκείου να δώσουμε τεράστια έμφαση στο θέμα γνώση, να μάθουμε τον κόσμο πώς να μαθαίνει… Άρα έχουμε νομίζω μία καλή συγκυρία για να κάνουμε αυτήν την επανεκκίνηση στην αναβάθμιση του Λυκείου”.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι σε βάθος τριετίας η Γ’ θα ενισχυθεί με περισσότερες ώρες και λιγότερα μαθήματα λέγοντας ότι “δεν μπορεί κάτι να γίνει την επομένη, αυτό έχει ένα βάθος τουλάχιστον τριετίας για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα. Μία παθογένεια δεκαετιών δεν λύνεται σε δύο τρία χρόνια. Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες το κάθε μάθημα, άρα να μπορεί κανείς να εμβαθύνει περισσότερο, να αγαπήσουν ξανά τα παιδιά το σχολείο” προσθέτοντας ότι το υπουργείο προωθεί εθνικό σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στα καθώς και σε εκείνα που λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “υπάρχουν κάποια που είναι αξιοζήλευτα και άλλα που είναι μία κατάσταση εντελώς ανεξέλεγκτη…Οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου εντός σύντομου διαστήματος θα προχωρήσουν σε κυρώσεις γιατί δεν μπορεί οποιοσδήποτε θεσμός να παίζει με τα όνειρα των παιδιών που πάνε εκεί, πληρώνουν και δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτό είναι μία προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση”.