To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σχεδίασε ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα με δίδακτρα, για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Φιλοσοφική Σχολή.

Το τμήμα αυτό («Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία») στόχευε στην εκπαίδευση Κινέζων φοιτητών στον ελληνικό πολιτισμό και μάλιστα το ΕΚΠΑ και η κινεζική πρεσβεία είχαν ήδη έρθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Όμως το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν το επιτρέπει και μεταξύ των βασικών επιχειρημάτων του είναι ότι δεν υπάρχει το σχετικό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων τριετούς φοίτησης σε δημόσιο ΑΕΙ με δίδακτρα.

Ελπίζουμε η δημιουργία αυτού του θεσμικού πλαισίου να γίνει άμεση προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στα επόμενα νομοσχέδια, γιατί όλο για ανάπτυξη και εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας ακούμε από το Υπουργείο, αλλά όταν φτάνει στο «δια ταύτα», εμφανίζονται νομικά κωλύματα. Να νομοθετήσουμε λοιπόν ώστε να αρθούν αυτά τα κωλύματα, προκειμένου σε χαλεπούς καιρούς να μπορέσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν, αντί να μένουμε στα εύκολα ευχολόγια. Εκτός κι αν τα περί ανυπαρξίας νομικού πλαισίου είναι η δικαιολογία που κρύβει από πίσω της τις ιδεολογικές αντιστάσεις στην εύρεση πόρων από τα ελληνικά ιδρύματα.