ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ….

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/02/2017 - 22:50 | Author: Newsroom

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Για μία ακόμη φορά η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. γίνεται αντικείμενο αναίτιας επίθεσης με σωρεία ψευδών δηλώσεων και διαστρέβλωση γεγονότων, έργων και δράσεων, μέσα από δημόσιες ανακοινώσεις από επιφανή άτομα του κλάδου μας, που ωστόσο έχουν προσφέρει δράση στο χώρο μας επί δεκαετίες.

Γιατί άραγε;;; Θα αφήσουμε τα συμπεράσματα στον καθένα, εμείς απλά θα αναδείξουμε τις αλήθειες μέσα από πραγματικά γεγονότα, τα οποία θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να βγουν δημόσια στο φως. Τόσο καιρό δεχόμαστε λάσπη με τον ανεμιστήρα και την προσπερνάμε, προσπαθώντας –ανεπιτυχώς όπως φάνηκε- να διαφυλάξουμε την αναγκαία ενότητα του κλάδου. Επειδή όμως κάποιοι δεν πτοούνται συνεχίζοντας ακάθεκτοι τη δυσφήμηση και σπέρνοντας διάσπαση, ήγγικεν η ώρα για αποκατάσταση της αλήθειας.
Αναφερόμαστε στα ψέματα της ανακοίνωσης του αιρετού του ΚΥΣΕΕΠ κου Παπαευθυμίου με τίτλο «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ» και υπότιτλο «Δυστυχώς συνάδελφοι δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα», την οποία μας έστειλε αργά ένα βράδυ προς δημοσίευση, αλλά ήδη μας είχαν προλάβει στη δημοσίευση και αναπαραγωγή της, άλλα ενημερωτικά sites περιφερειακών συλλόγων, επομένως σας είναι ήδη πολύ γνωστή.
Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα ένα!

1ο ψέμα : «για τις εργασίες της άτυπης επιτροπής υπηρεσιακών θεμάτων, διαπιστώνεται ότι στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες ουδέποτε μπήκαν στα συλλογικά μας όργανα και ουδέποτε ελήφθησαν συλλογικές αποφάσεις».
συμπληρωματικό ψέμα (προς επίρρωσιν του 1ου): Σε σχόλιο-απάντηση για το ίδιο θέμα, του κου Παπαευθυμίου προς την κα Τραγάκη (συμμετέχουσα στη συγκεκριμένη επιτροπή ως εκπρόσωπος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνει μεταξύ άλλων και το εξής: «αποφάσεις για συλλογικά θέματα δεν μπορεί να πάρει η Ολομέλεια των προέδρων αλλά η Γενική Συνέλευση».
Οι αλήθειες:
1α) το θέμα είχε τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΕΠΕΑμε βάση μία πρώτη σχετική νύξη που είχε γίνει από την Δ/νση ΕΑΕ. Συζητήθηκαν οι θέσεις των μελών του Δ.Σ. και αναφέρθηκε η πρώτη σχετική επιχειρηματολογία των θέσεων των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ από το Σύλλογο της Αττικής.
1β) μετά από πρόσκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αττικής, διαβουλεύθηκε σε ξεχωριστή συνάντηση των μελών του και αποφάσισε την υποστήριξη της συγκεκριμένης θέσης του με αναλυτικά επιχειρήματα, η οποία διαβιβάστηκε από τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής στην Ομοσπονδία. Μπορείτε να δείτε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής εδώ: http://www.seepeaa.gr/displayITM1.asp?ITMID=7571
1γ) το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Ολομέλεια Προέδρων των Συλλόγων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. Μπορείτε να δείτε το σχετικό ενημερωτικό στο ιστολόγιο της ομοσπονδίας εδώ: http://poseepea.blogspot.gr/2017/01/20.html
1δ) Η Ολομέλεια των Προέδρων, αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα της ομοσπονδίας.
1ε) Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ.5 του Καταστατικού (δείτε εδώ: http://poseepea.blogspot.gr/p/blog-page_8.html): «Η ολομέλεια των Προέδρων……. Αποφασίζει για κυρίαρχα και σημαντικά ζητήματα τόσο στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, ιεράρχηση στόχων, πρόταξη αιτημάτων και προσδιορισμό μορφών δράσης, αποφασίζει για έκτακτα θέματα που είναι ενδεχόμενο να προκύψουν στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων».
1στ) Οι δύο αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ έχουν κληθεί επανειλημμένα από την ομοσπονδία στο παρελθόν για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε σοβαρά και έκτακτα ζητήματα, όπως επίσης καλούνται και στα κατά καιρούς διευρυμένα Διοικητικά Συμβούλια της ομοσπονδίας ωστόσο στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν παρίστανται!
Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις της ομοσπονδίας που –για λόγους διαφάνειας- δημοσιεύονται συστηματικά στο ιστολόγιό της, τόσο πριν (ανακοίνωση-πρόσκληση) όσο και μετά (ενημέρωση –πρακτικά), όπου φαίνεται ποιοι τελικά συμμετείχαν και ποιοι όχι.
1ζ) Στην πρόσφατη Ολομέλεια των Προέδρων της 20ης Ιανουαρίου, όπου συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα του ενιαίου Πίνακα: οι δύο αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ προσήλθαν αρκετά καθυστερημένα μετά την έναρξή της και παρέμειναν για λίγο, αποχωρώντας αρκετά πριν τη λήξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης αλλά και τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Επέλεξαν να αποχωρήσουν, αφού πρώτα μας ανακοίνωσαν (εκεί, για πρώτη φορά) το πρόβλημα σχετικά με τις αποσπάσεις των αιρετών εκπροσώπων.

2ο ψέμα: «Πριν λίγες μέρες που το υπουργείο ανακοίνωσε την επιτακτική εφαρμογή του Π.Δ 1/2003 καταργώντας στην ουσία τους αιρετούς εκπροσώπους αλλά και τις τροπολογίες για τις αποσπάσεις των αιρετών και την μη καταβολή των εξόδων μετακίνησης , δεν είδαμε καμία θέση και καμία αντίδραση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, λες και δεν την ενδιέφερε».
Οι αλήθειες:
2α) Στην Ολομέλεια των Προέδρων της 20ης Ιανουαρίου για πρώτη φορά ενημέρωσαν στο Σώμα της συνδιάσκεψης την ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το συγκεκριμένο θέμα ζητώντας την παρέμβαση της ομοσπονδίας. Προφανώς και δεν το έμαθαν τη συγκεκριμένη ημέρα, παρόλα αυτά το προηγούμενο διάστημα καμία σχετική επικοινωνία δεν έκαναν με το βασικό συνδικαλιστικό όργανο πανελλαδικής εκπροσώπησης του κλάδου μας, που είναι η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Μάλιστα, στην 1ηεκείνη αναφορά στις 20 Γενάρη, ζήτησαν να μην δημοσιευθεί ακόμη τίποτα από την ομοσπονδία για το συγκεκριμένο θέμα, διότι επίκειτο ατομική νομική κίνηση από πλευράς αιρετού.
2β) Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., χωρίς να βγάλει σχετική ανακοίνωση (σεβόμενη την προσωπική επιθυμία για την –προς το παρόν- μη δημοσιοποίηση του προβλήματος) ξεκίνησε άμεσες ενέργειες διαμαρτυρίας και σχετικής κεντρικής διεκδίκησης προς το υπουργείο προς όφελος των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.
2γ) Με την κεντρική παρέμβαση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. επιτεύχθηκε η επίλυση του θέματος, με τη λύση να εκδοθεί νομοθετική τροποποιητική διάταξη που να αίρει την υποχρεωτικότητα της απόσπασης.Μάλιστα, μόνο εφόσον λάβαμε την πρώτη δέσμευση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προχωρήσαμε στην πρώτη δημοσίευση του θέματος (δείτε εδώ την πρώτη «καμία ανακοίνωση» που προφανώς δεν είδε ο κος Παπαευθυμίου :http://poseepea.blogspot.gr/2017/01/blog-post_23.html) και στη συνέχεια, μετά και την επίσημη δέσμευση των αρμοδίων προβήκαμε σε άλλες δύο ανακοινώσεις (δείτε τις εδώ : http://poseepea.blogspot.gr/2017/01/blog-post_0.html, http://poseepea.blogspot.gr/2017/01/blog-post_25.html).
3ο ψέμα: «Μήπως τελικά η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έχει καταντήσει μαγαζάκι των υμετέρων , κάνοντας πλάτες στην διεύθυνση ειδικής αγωγής και χρησιμοποιεί το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν;”
Οι αλήθειες:
3α) Επειδή το 3ο ψέμα μάς θυμίζει παρεμφερή σχόλια, που το προηγούμενο διάστημα του καλοκαιριού είχαν πάρει μάλιστα και μορφή επαίσχυντων διατυπώσεων του τύπου ότι ‘’η ομοσπονδία τα έχει κάνει πλακάκια με το κυβερνόν κόμμα’’ (οι οποίες διατυπώσεις ανακοινώνονταν δημοσίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτρέπονταν να φιλοξενούνται στους ‘’τοίχους’’ επιφανών ανδρών του χώρου), θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι,στην πρώτη δημοσίευση του θέματος από το ιστολόγιο του seepeastella, ο αναγράφων κος Βούγιας όχι απλά ξέχασε να αναφερθεί σε αυτή την παρέμβαση του συλλογικού συνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησης του κλάδου μας αλλά αντ’ αυτού ευχαρίστησε δημόσια, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα του κυβερνώντος κόμματος.
3β) Ειδικά για το περιβόητο ‘’αποφασίζομεν και διατάσσομεν’’ , αναφέρουμε ότι :
διαχρονικά και συστηματικά σε όλες τις συναντήσεις-επαφές-συζητήσεις των δύο αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ουδέποτε έχουν ενημερώσει την ομοσπονδία προ των συναντήσεων αυτών, ουδέποτε έχουν συζητήσει με/ή ζητήσει από,την ομοσπονδία τις συλλογικές θέσεις προκειμένου να εκπροσωπήσουν τα μέλη του ΕΕΠ-ΕΒΠ στις επαφές τους με το υπουργείο,αντιθέτως διαπραγματεύονται προσωπικές τους θέσεις. Μόνο κατόπιν των συναντήσεων (κι αυτό όχι πάντα) στέλνουν το ενημερωτικό της ανακοίνωσής τους από τη συνάντηση με το υπουργείο, αφού το έχουν ήδη βέβαια δημοσιεύσει σε άλλα ενημερωτικά sites. Και φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε συζητήσεις για θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες του υπηρεσιακού συμβουλίου που εκπροσωπούν, αλλά για συλλογικά θέματα διεκδίκησης του κλάδου, για τα οποία θεσμικώς αρμόδια να διεκδικεί & να διαπραγματεύεται είναι η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική μας οργάνωση. Τακτική, η οποία ξεκάθαρα αποτελεί αντιποίηση αρχής με βάση τις θεσμικές καταστατικές και νομοθετικές διατάξεις!
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016, ο κος Παπαευθυμίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων και τη συγκέντρωση των υποψηφιοτήτων για το ΚΥΣΕΕΠ από τον ίδιο, χωρίς ουδεμία προσυνεννόηση με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ως καθ’ ύλην αρμόδιας για τη συγκέντρωση και υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του ΚΥΣΕΕΠ. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του συνδυασμού, υπέβαλε στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ μόνο το «ψηφοδέλτιο» με την υπογραφή του, αρνούμενος κατηγορηματικά και ανένδοτος -κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή- να υποβάλλει τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες που είχε συγκεντρώσει, στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ, προκειμένου η ομοσπονδία αρμοδίως & υπευθύνως(βλ. άρθρο 36 παρ.3 του Π.Δ.1/2003) να τις υποβάλλει στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ. Τελικά τις έστειλε στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ την καταληκτική ημέρα υποβολής (26 Σεπτεμβρίου) στις 11:15 πμ, και το έκανε μόνον μετά από παρέμβαση του κου Βούγια.
4ο ψέμα –διαχρονικά αναφερόμενοΜέσα στην γνωστή τακτική του προεδρείου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ να ακυρώνει τους εκλεγμένους αιρετούς εκπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια,τον θεσμικό τους ρόλο και την εμπειρία τους, συνεχίζει να παίρνει θέσεις ή αφήνει διάφορους εκπροσώπους της να διαμορφώνουν στο όνομα της Ομοσπονδίας θέσεις τις οποίες βαφτίζουν ως αποφάσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, χωρίς καμία ευαισθησία, χωρίς συλλογική επεξεργασία, χωρίς διάλογο».
Οι αλήθειες, μέσα από γεγονότα διαχρονικά:
4α)Την περσινή σχολική χρονιά και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2016, οι 2 αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ προσκλήθηκαν από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. για να είναι οι δύο εκπρόσωποι της Επιτροπής Υπηρεσιακών Μεταβολών του ΕΕΠ-ΕΒΠ στο Υπουργείο.Και οι δύο αρνήθηκαν να συμμετάσχουν! Μετά τη δική τους άρνηση, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. πρότεινε εναλλακτικά ως εκπροσώπους της ομοσπονδίας, τον κο Δ. Αρβανίτη και την κα Χ. Αναστασοπούλου (ως εκπρόσωπο των αναπληρωτών συναδέλφων), οι οποίοι δέχτηκαν να εκπροσωπήσουν τον κλάδο και συμμετείχαν στις εργασίες της επιτροπής.
4β) Αντιθέτως, και οι δύο αιρετοί είχαν δεχτεί να μπουν ως εκπρόσωποι της Ομοσπονδίαςστην Επιτροπή για θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της επιτροπής, κος Λολίτσας στην Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.
4γ) Τον Ιούνιο του 2016η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. πρότεινε ως δύο εκπροσώπους της ομοσπονδίας στην υποεπιτροπή διαβούλευσης για τα Τμήματα Ένταξης, τον κο Βούγια και την κα Γεωργακάκου. Ο κος Βούγιας δέχτηκε μεν να αναλάβει ως εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη επιτροπή, ουδέποτε όμως συμμετείχε στις εργασίες της που έλαβαν χώρα την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα να εκπροσωπεί τελικά την ομοσπονδία μόνο μία εκπρόσωπος.
4δ) Στην Επιτροπή συνάφειας του ΙΕΠ, ζήτημα για το οποίο όλοι βεβαίως θυμόμαστε ότι ξέσπασε άγρια πολεμική επίθεση, που επί μήνες καλά κρατούσε, βάλλοντας εις βάρος της ομοσπονδίας και των εκπροσώπων της, εκείνο που δεν ήταν ευρέως γνωστό είναι ότι ένα από τα μέλη του ΕΕΠ που συμμετείχαν στην εν λόγω Επιτροπή (πλην αυτών που προτάθηκαν από την ομοσπονδία), είχε προταθεί στο υπουργείο προσωπικά από τον κοΠαπαευθυμίου!
4ε) Στις 5 Μαΐου του 2016 ο κος Παπαευθυμίου δημοσίευσε Ανακοίνωσή του (βλ. http://www.seepeaa.gr/displayITM1.asp?ITMID=6246) στην οποία αναφέρει «….με αιφνιδιαστική τροπολογία του ΥΠΠΕΘ, προτείνεται η μεταφορά της αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΕΠ για την συνάφεια σε σχέση με την ειδικότητα του κλάδου στο ΙΕΠ, …», επικαλούμενος το Π.Δ.1/2003. Ακριβώς 4 μήνες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, για το ίδιο θέμα δημοσιεύει ‘’Επιστολή του προς την ΠΟΣΕΕΠΕΑ’’ (http://www.seepeaa.gr/displayITM1.asp?ITMID=6753 ), στην οποία διαψεύδει τα δικά του λεγόμενα επικαλούμενος ξανά το ίδιο Π.Δ. αναφέροντας «… Θα ήθελα να επισημάνω ότι το ΚΥΣΕΕΠ, δεν έχει καμία αρμοδιότητα σύμφωνα με το Π.Δ 1/2003, για την αναγνώριση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων…».
4στ) Τον Μάρτιο του 2016μάς δόθηκαν οι προτάσεις του υπουργείου σχετικά με το θέμα αποσπάσεων του ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίες ήταν προς την κατεύθυνση της ομογενοποίησης με όσα ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος ο κος Αρβανίτης τις έδωσε διά ζώσης και έντυπα, τόσο στην κα Τραγάκη (γενική γραμματέα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ) όσο και στον κο Παπαευθυμίου (αιρετό του ΚΥΣΕΕΠ), επισκεπτόμενόςτον μάλιστα στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και Βαρηκόων,ο οποίος αφού τις διάβασε τη δεδομένη χρονική στιγμή, συμφώνησε με τις συγκεκριμένες προτάσεις. Σε επόμενη όμως χρονική στιγμή, διέδιδε ότι δήθεν δεν ενημερώθηκε ποτέ και δεν έχει δει ποτέ τις εν λόγω προτάσεις! (οι οποίες μάλιστα δημοσιεύτηκαν: http://seepea-stella.blogspot.gr/2016/03/blog-post_43.html)
4ζ) Στην Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. στις 3 Ιουνίου του 2016, τέθηκε η ανάγκη σύστασης ομάδων εργασίας για σοβαρά θέματα του κλάδου με στόχο τη συλλογική διαμόρφωση θέσεων και αντίστοιχων διεκδικήσεων. Το προεδρείο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ζήτησε από το Σώμα των Αντιπροσώπων την εθελοντική προσφορά όσων συναδέλφων θα ήθελαν να εργαστούν δουλεύοντας κατά ομάδες με επικεφαλής συναδέλφους με σημαντική εμπειρία στα εν λόγω ζητήματα. Από τις ομάδες εργασίας που τότε συστάθηκαν (α. Συμπερίληψη-ΕΔΕΑΥ, β. ΕΕΕΕΚ-κριτήρια επιλογής ΕΕΠ-ΕΒΠ, γ. ΚΕΔΔΥ-κανονισμός, επιλογή προϊσταμένων, δ.προτάσεις για ΕΒΠ και ε. πρώϊμη παρέμβαση), ο κος Παπαευθυμίου ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας για τα ΕΕΕΕΚκαι ο κος Βούγιας ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας για τα ΚΕΔΔΥ. Όμως για τις δύο αυτές ομάδες εργασίας, η ομοσπονδία δεν έλαβε ποτέ κανένα έγγραφο, κανένα πόρισμα, καμία πρόταση, καμία απολύτως ενημέρωση!
Εν κατακλείδι, αναρωτιόμαστε αν τα μέλη των περιφερειακών συλλόγων συμφωνούν με την πολιτική χειρισμού των ενημερωτικών sites, όταν αυτά αναπαράγουν ψέματα και δυσφημιστικές ανακοινώσεις εις βάρος της ομοσπονδίας προάγοντας διασπαστικές και αντικαταστατικές ενέργειες για τον κλάδο.Άλλωστε, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα από την ανατροφοδότηση που λάβαμε από τους περιφερειακούς συλλόγους στην πρόσφατη ολομέλεια των προέδρων είναι η επιθυμία παύσης διασπαστικών ανακοινώσεων. Μετά από μακρόχρονη τήρηση, εκ μέρους της ομοσπονδίας, μιας στάσης μη απάντησης στη συνεχιζόμενη ψευδή πολεμική, ελπίζουμε πως γίνεται κατανοητή η ανάγκη ανάδειξης της αλήθειας, διά της παρούσης, η οποία σαφώς και δεν είναι «αυθαίρετη» ή «προσωπική» ενέργεια αλλά προϊόν ομόφωνης απόφασης των συμμετεχόντων στην έκτακτη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της 1-2-2017.
alt
Loading...
  • europalso

    ideascentral