Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί «πενταροδεκάρων», σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση από τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%».
Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» σημείωσε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».
Οι αναφορές του κ. Φίλη προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.
«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας», σχολίασε η Ν.Δ. εγκαλώντας τον κ. Φίλη για το γεγονός ότι «έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει ‘πενταροδεκάρες’ τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της».
«Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», κατέληξε η Λ. Συγγρού.
Προσβλητικές για πολλές χιλιάδες οικογένειες και εκπαιδευτικούς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, στο περιθώριο συνάντησης με την Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή τους για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ επικαλέστηκε αναφορές του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε πρόταση της κυβέρνησης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστή και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εμπαίζει τους πολίτες».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας αγνοούν ότι τα Ιδιωτικά Σχολεία, τα Φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι άλλες αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες, καλύπτουν ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες για την εκπαίδευση, εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, και απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
«Κατά συνέπεια η επιβολή του ΦΠΑ επηρεάζει το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι κάποιων λίγων «πλουσίων», αλλά εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Μεταξύ αυτών και οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν στα ΙΕΚ για να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Επίθεση στην κυβέρνηση «των αριστερών εκατομμυριούχων» ότι έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας με αφορμή τον ΦΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, γονείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Ποτάμι δεσμεύθηκε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να ανατρέψει μια τέτοια αντί-εκπαιδευτική πολιτική.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά ομολόγησε ότι αυτή πρότεινε τον φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και ο κ. Φίλης είπε από τηλεοράσεως ότι αυτά είναι πενταροδεκάρες».
Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις του προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικογένεια που προσπαθεί σε μια περίοδο κρίσης να προσφέρει στα παιδιά της μια καλύτερη παιδεία.
«Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στην κυβέρνηση να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Να διορθώσει τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση, να καλύψει τα κενά, να αποσύρει τον φόρο 23% από τα ιδιωτικά σχολεία και να σκεφθεί ότι οι Έλληνες σε αυτή την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων θέλουν να υπερασπιστούν, πάνω από όλα, τα παιδιά τους».