Τα μηνύματα της φοιτητικής κάλπης που ανοίγει την Τετάρτη για την ανάδειξη των εκπροσώπων της «νέας γενιάς» στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας είναι σίγουρα αντιφατικά. Από τη μια πλευρά στις κεντρικές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι τρίμηνες καταλήψεις του φθινοπώρου και το ασφυκτικό «μίνι» εξάμηνο που ακολούθησε δεν άφησαν κανένα περιθώριο για… προεκλογικές περιόδους. Από την άλλη πλευρά όμως οι φοιτητικές παρατάξεις που συνδέονται και με αντίστοιχα κόμματα του Κοινοβουλίου αναμένουν εφέτος το «ηχηρό μήνυμα» που θα αποτελέσει σφυγμομέτρηση των νέων της χώρας πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Εν τούτοις η χαμηλή συμμετοχή πέρυσι στις εκλογές (περίπου 100.000 φοιτητές ψήφισαν, αριθμός που αγγίζει το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών) αναμένεται εφέτος να πέσει ακόμη περισσότερο. «Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι η αποχή» έλεγε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» εκπρόσωπος παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
«Στην Αθήνα εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και το εντατικοποιημένο μικρότερο εξάμηνο που ακολούθησε, οι πολιτικές διεργασίες μπήκαν σε δεύτερη μοίρα» δηλώνει στο «Βήμα» φοιτητής της Σχολής Μηχανολόγων του ΕΜΠ.
Παρ’ όλα αυτά το κλίμα… ζεστάθηκε λίγο τις προηγούμενες ημέρες και περισσότερο Δευτέρα και Τρίτη, καθώς τα γνωστά «τραπεζάκια» στήθηκαν στις σχολές του κέντρου της Αθήνας, αν και η προσέλευση ήταν εμφανώς υποτονική.
Οι φοιτητικές παρατάξεις κατεβαίνουν εφέτος στην πλειονότητά τους με τους ίδιους σχηματισμούς που καταγράφθηκαν και πέρυσι, με τη ΔΑΠ (της ΝΔ) χωρίς αλλαγές, την ΠΑΣΠ (του ΠαΣοΚ) με μικροδιασπάσεις όπως, για παράδειγμα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις παρατάξεις που καλύπτουν τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να έχουν διασπαστεί σε κάποιες σχολές και να κατεβαίνουν με ψηφοδέλτια που πρόσκεινται στο «Σχέδιο Β» του κ. Αλέκου Αλαβάνου, την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) ακριβώς όπως και πέρυσι. Κανένα ψηφοδέλτιο σχηματισμού της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει στις εφετινές φοιτητικές εκλογές.
«Περιμένουμε από αυτές τις εκλογές μια πρώτη σφυγμομέτρηση της πολιτικής κίνησης των νέων» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο γραμματέας ΑΕΙ της ΔΑΠ κ. Τόλης Μπακόλας. «Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των νέων στις εκλογές θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Εμείς θέλουμε πανεπιστήμια ανοικτά αλλά και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται» συνεχίζει.
Όπως αναφέρει, η ΔΑΠ θα προβάλει εφέτος το θέμα της ανάγκης φύλαξης των πανεπιστημίων και ομαλής λειτουργίσας τους, αλλά και της ανάγκης αναζήτησης χρηματοδότησής τους και εκτός κρατικού προυπολογισμού. «Χρειάζεται μια ειδική υπηρεσία πανεπιστημιακής φύλαξης καθώς αυτό είναι θέμα δημοκρατίας» λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ.
Εκμέρους της ΑΡΕΝ (καλύπτει τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι συνδεδεμένη με το κόμμα οργανωτικά), ο κ. Μιχάλης Κατερίνης δηλώνει στο «Βήμα»: «Θέλουμε η ψήφος των νέων να αποτελέσει τη φωνή τους αλλά και την αποδοκιμασία τους για την πολιτική που ακολουθείται στα πανεπιστήμια, αλλά και την κοινωνία γενικότερα». «Θέλουμε να βγάλουμε ένα θετικό πρόταγμα για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας και την κοινωνία των ονείρων μας, όπως άλλωστε είναι και το σύνθημα μας εφέτος» συνεχίζει.
Από την πλευρά της ΕΑΑΚ ο κ. Γιάννης Σιαμαντάς σημειώνει: «Κατεβαίνουμε με σύνθημα, οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν το δημοψήφισμα της νεολαίας. Η γενιά η δική μας, που θα ζήσει πολύ χειρότερα απ’ ό,τι η προηγούμενη γενιά, θα πρέπει να δώσει το μήνυμα στην κοινωνία. Ο κόσμος πρέπει να δείξει τι αληθινά πιστεύει».
Στις περυσινές φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ παρέμεινε η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας όπου ψήφισαν περίπου οι μισοί από τους ενεργούς φοιτητές της χώρας (105.000). Πτώση υπέστη η ΠΑΣΠ του ΠαΣοΚ ενώ η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα – κατά τις εκτιμήσεις άλλων παρατάξεων έπεσε λίγο. Ανέβηκαν αντιθέτως τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) του ΚΚΕ και των αριστερών κινήσεων στα ανώτατα ιδρύματα (ΕΑΑΚ).