Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις γιορτές, και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής», ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα της Παιδείας.

“Η συζήτηση αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία”

«Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζονται σε διαφορετική φιλοσοφία και οδηγούν σε σχολείο ισότητας και ποιότητας.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αδιοριστία που έχουν επιβάλει τα μνημόνια» και προανήγγειλε ότι το θέμα των νέων διορισμών εκπαιδευτικών θα διευθετηθεί οριστικά από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη θα είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ήδη το υπουργείο προχώρησε συγκεκριμένες κινήσεις και σε επίπεδο σχεδιασμού ώστε να μην υπάρξει πληθωρισμός κενών ή υπεραρίθμων στη μία ή την άλλη περιφέρεια αλλά και να μειωθεί ο αριθμός αποσπάσεων εκτός αιθούσης κατά τρόπο καθοριστικό”

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Φίλης, έχουν σταλεί 17 εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων σε όλα τα σχολεία και έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχει καμία έλλειψη βιβλίων.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει τα κονδύλια για εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ενώ , ταυτόχρονα, θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για τα προσφυγόπουλα. Επίσης, θα υπάρξει χρηματοδότηση για θέσεις ειδικών καθηκόντων στα σχολεία.

Ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε, για μία ακόμη φορά, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πάψει να υπάρχει το καθεστώς αδιοριστίας που επέβαλαν τα μνημόνια.

Τέλος, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνεται η αξιοποίηση του προσωπικού στην τεχνική εκπαίδευση, με σύντομες διαδικασίες από τις διευθύνσεις σπουδών, η δυνατότητα κινητικότητας εντός της εκπαιδευτικής περιφέρειας και όχι εκτός αυτής και η δυνατότητα στα καλλιτεχνικά σχολεία να προσλαμβάνουν ωρομίσθιους εμπειροτέχνες για ειδικά μαθήματα.

Παράλληλα, επειδή, με βάση τον νέο νόμο για το μισθολόγιο, απαγορεύεται να πληρώνει το κράτος τους μισθούς όσων αποσπώνται σε μη κρατικές υπηρεσίες, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αποκαταστήσει την αδικία σχετικά με τους υπαλλήλους του υπουργείου που αποσπώνται στα σχολειά των Αρμενίων των Εβραίων και στις μητροπόλεις που ανήκουν στον Πατριαρχείο, καθώς όπως τόνισε “έχουμε ιστορικό καθήκον να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους αυτούς”.