Φίλε μαθητή… Ήγγικεν γαρ η ώρα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/05/2016 - 15:14 | Author: Newsroom

Ήγγικεν γαρ η ώρα

Φίλε μαθητή

Ξέρω ότι αγχώνεσαι με τη διαδικασία των εξετάσεων. Ένας λόγος παραπάνω φέτος με καινούργιο σύστημα και καινούργια Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Ξέρω επίσης ότι έχεις βαρεθεί να ακούς διαλέξεις περί άγχους και πώς να το αντιμετωπίσεις. Ανόητα μηνύματα, σαν αυτό που διαβάζεις, χειροτερεύουν την κατάσταση. Δεν είσαι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Γι’ αυτό και το άγχος σου είναι φυσιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά, που δίνεις εξετάσεις, ούτε θα είναι και η τελευταία.

Ωστόσο οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μια ξεχωριστή αίγλη. Κυρίως επειδή όσοι σε περιβάλλουν τις έχουν αναγάγει σε μέγιστο ζήτημα.

– Οι γονείς σε κοιτάνε και βλέπεις την αγωνία στα μάτια τους.

– Τ’ αδέρφια σου κάνουν ησυχία για να διαβάσεις.

– Η γιαγιά σε «σταυρώνει» και προσεύχεται να γράψει καλά το παιδί. Εννοείται βέβαια ότι όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να γράψουν χάλια, ώστε να τους περάσεις.

– Συγγενείς, φίλοι και γείτονες ρωτούν με «ενδιαφέρον». Πώς τα πάει το παιδί; Διαβάζει;

Είσαι στο επίκεντρο. Απόλαυσέ το. Είναι η δική σου μάχη. Μην τους τη χαρίζεις, αλλά μην τρελαίνεσαι κιόλας. Οι διαδικασίες είναι απλές. Οι καθηγητές θα είναι δίπλα σου να σε βοηθήσουν.

Μην υπολογίζεις από πριν πόσα μόρια χρειάζεσαι ή τι βαθμό πρέπει να γράψεις σε κάθε μάθημα. Η σούμα γίνεται πάντα στο τέλος. Εξάλλου δεν ξέρεις τι θα γράψουν και οι άλλοι.

Να θυμάσαι. Στη ζωή δεν είναι όλα μια κι έξω. Οι ευκαιρίες είναι πάντα περισσότερες από όσες νομίζεις. Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι μία από αυτές. Σ’ αυτή σου την ευκαιρία, σου εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Γιώργος Βαρδακώστας

Loading...
  • europalso

    ideascentral