Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Αντώνη Γεωργίου, απόφοιτο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/04/2016 - 11:49 | Author: Newsroom

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Αντώνη Γεωργίου, απόφοιτο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Άξια πολλών συγχαρητηρίων η διάκριση του Αντώνη Γεωργίου, απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ, για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2016.Στο βραβευμένοκαι με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2015) μυθιστόρημά του Ένα άλμπουμ ιστορίες ο Αντώνης Γεωργίου χρησιμοποιεί την κοινή ελληνική και την κυπριακή διάλεκτο, για να παρουσιάσει στον αναγνώστη τη συλλογική ιστορία της Κύπρου μέσα από πολλές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.

Οι ιστορίες είναι τόσο ζωντανές, που ορισμένες έχουν δραματοποιηθεί και θα παρουσιαστούν στο θεατρικό σανίδι τον προσεχή Μάϊο.

alt

Ο συγγραφέας θα τιμηθεί μαζί με τους υπόλοιπους 11 νικητές για το 2016 από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό σε ειδική τελετή στο Concert Noble των Βρυξελλών στις 31 Μαΐου 2016.

Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) καθιερώθηκε το 2009 και απονέμεται κάθε χρόνο σε 12 πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι η προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας καθώς και η κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ο Αντώνης Γεωργίου σπούδασε νομικά στη Μόσχα, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων και θεατρικών έργων. Η συλλογή διηγημάτων του Γλυκιά bloody life (Αθήνα, Το Ροδακιό 2006) τιμήθηκε στην Κύπρο με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2006, ενώ το θεατρικό του έργο Αγαπημένο μου πλυντήριο ανέβηκε από την Πειραματική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τον Ιανουάριο του 2007 και βραβεύθηκε το 2008 με το Βραβείο Θεάτρου του ΘΟΚ στην κατηγορία Θεατρικής Συγγραφής.

Loading...
  • europalso

    ideascentral