Αντίστροφα έχουν αρχίσει να μετρούν χιλιάδες μαθητές για την επιστροφή τους στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, την ώρα που η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει πως όλα θα είναι έτοιμα για το πρώτο σχολικό κουδούνι, που θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου στα περίπου 240 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης.


Οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα και Πέτρος Λεκάκης, δήλωσαν στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FΜ”, πως οι καθαρίστριες έπιασαν ήδη δουλειά, οι σχολικοί τροχονόμοι θα είναι στις θέσεις τους, διανεμήθηκαν τα απαραίτητα χαρτικά είδη, έγιναν οι εργασίες απολύμανσης, απεντόμωσης και η συντήρηση των καυστήρων στα σχολικά συγκροτήματα, ενώ αυτές τις μέρες “τρέχει” το κλάδεμα των δέντρων στις αυλές. 


Συνολικά 156 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ανήκουν στον κεντρικό δήμο, με την κ.Ρανέλλα να αναφέρει πως φέτος θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους μικρούς μαθητές δύο νέα νηπιαγωγεία στις οδούς Πεστών, στην Κάτω Τούμπα και Αετοράχης, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Παράλληλα, στάθηκε στην παλαιότητα των κτιριακών δομών των σχολικών συγκροτημάτων και στην ανάγκη χρηματοδότησης από την πολιτεία για κατασκευή νέων μονάδων και απαλλοτριώσεις οικοπέδων.


“Είμαστε σε εντατικές εργασίες που υλοποιούνται με βάση την προεργασία που έχει γίνει από το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι τροχονόμοι και οι καθαρίστριες είναι θέματα που θα πρέπει να δει η κυβέρνηση. Προσλαμβάνονται με συμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θα θέλαμε πιο μόνιμες καταστάσεις” δήλωσε η κ.Ρανέλλα.


Σε περίπου 80 ανέρχονται τα γυμνάσια και τα λύκεια και σύμφωνα με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρο Λεκάκη, “τα σχολεία θα είναι πανέτοιμα στις 11 Σεπτεμβρίου παρά τους μειωμένους πόρους για την εκπαίδευση”.  


“Ως δήμος Θεσσαλονίκης βάζουμε το χέρι στην τσέπη, για να έχουμε τις καθαρίστριες στα σχολεία, γιατί η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη. Από το 2010 και μετά, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η χρηματοδότηση που δίνεται στα σχολεία είναι στο 30% των χρημάτων που δινόταν πριν το 2010. Δίνουμε έναν αγώνα με προβλήματα. Το ευχάριστο όμως είναι ότι θα είμαστε έτοιμοι” πρόσθεσε ο κ.Λεκάκης.