Ερώτηση στη Βουλή για τη μονιμοποίηση αναπληρωτών στην Ιταλία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/12/2014 - 19:06 | Author: Newsroom

Στη Βουλή έφθασε το θέμα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ιταλία μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την οποία είχαμε γράψει σε σχετικό μας άρθρο.

Οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Τσούκαλης και Ρεπούση κατέθεσαν ερώτηση για το αν προτίθεται ο υπουργός Παιδείας να υιοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες που διέπουν την εργασία ορισμένου χρόνου των καθηγητών, με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Στο κείμενό τους αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που δικαίωσε Ιταλούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τριετή εργασιακή εμπειρία σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι διαθέτουν ήδη τρίχρονη επαγγελματική εμπειρία, αντίκειται στο ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου, όπως αναφέρουν οι δυο Βουλευτές, είναι ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας – Πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνήφθη στις 18/3/1999 και περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ, οπότε και προστατεύονται από σειρά διατάξεων μεταξύ των οποίων τον περιορισμό της μέγιστης συνολικής διάρκειας των συμβάσεων αυτών ή τον αριθμό των ανανεώσεών τους.

Οι κ. Τσούκαλης και κα Ρεπούση υπενθυμίζουν ότι οι τρεις αποφάσεις του Γ Τμήματος του ΣτΕ το 2006, είχαν επιβεβαιώσει το ίδιο σκεπτικό για συμβάσεις συνολικής διάρκειας 24 μηνών. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, «η βούληση του αναθεωρητικού νομοθέτη δεν ήταν να απαγορεύσει τη μετατροπή των συμβάσεων, εφόσον μάλιστα οι συμβάσεις ανανεώθηκαν αλληλοδιαδόχως, με σκοπό να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά, αντιθέτως, να συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων δια της ανοχής τακτοποίησης εκκρεμών συμβασιακών σχέσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως στις περιπτώσεις της καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου από το Δημόσιο».

«Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή η Απόφαση του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου ανοίγει το δόμο για αντίστοιχες αγωγές και στην Ελλάδα» οι δυο βουλευτές ζητούν να μάθουν, όπως προειπώθηκε αν προτίθεται ο υπουργός Παιδείας να υιοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες που διέπουν την εργασία ορισμένου χρόνου των καθηγητών, με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Καλόγηρος Βασίλειος news.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral