Το αποδίδεται… καθαρό στους φοιτητές, τους καθηγητές, τους εργαζομένους του! Μετά την επιστολή 471 φοιτητών του ιδρύματος, που ζητούσαν την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας κυρίως γύρω από την Πολυτεχνική Σχολή του εμβληματικού Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με βασικό πρόβλημα τη διακίνηση των ναρκωτών, και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οργανώθηκε επιχείρηση της αστυνομίας εντός του ΑΠΘ. Κατόπιν μάλιστα οι υπαίθριοι ανοικτοί χώροι όπου γίνονταν η διακίνηση και η χρήση των ναρκωτικών καθαρίστηκαν, γεμίζοντας συνολικά τέσσερις κάδους-σκάφες όπου συνήθως εναποτίθενται οικοδομικά υλικά.

Απόστολος Λακασάς

Ειδικότερα, η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας κατά τις βραδινές ώρες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Η επιχείρηση οργανώθηκε στις περιοχές της Ροτόντας, της πλατείας Ναυαρίνου, της πλατείας Αριστοτέλους και του ΑΠΘ. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη πέντε ατόμων (τριών ημεδαπών και δύο αλλοδαπών), ηλικίας από 32 έως 17 ετών, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα

Βεβαίως, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του ΑΠΘ, το βασικό είναι το μήνυμα που εστάλη από την επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία εισήλθε στο campus του ιδρύματος για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση των ναρκωτικών. Μάλιστα, εξαιτίας της επιχείρησης απομακρύνθηκαν από τους χώρους γύρω από την Πολυτεχνική Σχολή οι χρήστες των ναρκωτικών – ερείπια ζωής που αγωνιούν για τη δόση τους. «Oπου υπάρχουν χρήστες, υπάρχουν και διακινητές», ανέφερε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός του ιδρύματος.

Η απομάκρυνση των χρηστών διευκόλυνε τους υπευθύνους του ιδρύματος να καθαρίσουν τους χώρους όπου χρήστες και διακινητές έβρισκαν καταφύγιο. Πρόκειται για τους ισόγειους χώρους ενός κτιρίου οι οποίοι είναι γιαπί. Eτσι, τις δύο τελευταίες ημέρες από τους χώρους αυτούς έχουν απομακρυνθεί καρέκλες, κουβέρτες, στρώματα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι θαμώνες των ισόγειων χώρων.

«Η δημοσιοποίηση του θέματος βοήθησε», δήλωσε ο πανεπιστημιακός του ΑΠΘ, δίνοντας τα εύσημα τόσο στις ηγεσίες της Πολυτεχνικής Σχολής και του ΑΠΘ αλλά και, πρωτίστως, στους 471 φοιτητές που τόλμησαν να υπογράψουν το κείμενο-καταγγελία.

Πάντως, ζητούμενο είναι ποιος θα περιθάλψει πλέον τους χρήστες ναρκωτικών, που –μάλλον– έχασαν τη «στέγη» τους. Αλλωστε, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι «μεταφερόμενο». Προ ετών και επί χρόνια, διακίνηση γινόταν στην πλατεία Χημείου εντός του campus του ΑΠΘ. Επειτα από επιχείρηση, η πιάτσα έφυγε και κατέληξε στην πλατεία Ροτόντας, και τώρα επέστρεψε πάλι εντός του ΑΠΘ. Τώρα, ποιος χώρος έχει σειρά;