Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την -Τι θα γίνει τώρα

του Δ.

Με την υπ.αριθ. 711/16 απόφαση της ολομέλειάς του το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον Ν4327/15-πρώτη φορά κρίνεται αντισυνταγματικός νόμος για επιλογή στελεχών από το 1974 και μετά-κυρίως για τη μυστική και χωρίς αιτιολόγηση ψηφοφορία.Ήταν πράγματι πρωτοφανέςστα παγκόσμια εκπκά χρονικά η ψήφος των συναδέλφων να αποτυπώνεται σε μόρια ,τα οποία αθροιζόταν στα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του Ν4327/16 : ” …είναι αντίθετες με τις αρχές της ισότητας ,της αξιοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας…η μυστική ψηφοφορία δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατική διαδικασία κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση ,άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανότερων.”
Ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ είχα επισημάνει,από τον Απρίλιο του 15,με ανακοίνωσή μου ,την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου που τότε ψηφιζόταν.Αρκετοί έσπευσαν να λοιδορήσουν τότε εκείνη την τοποθέτηση.Αλήθεια ποιος δεν θέλει να ψηφίζει τον Δντή του;να ψηφίζει πίσω από ένα παραβάν και χωρίς να αιτιολογεί την κρίση του;μοιάζει να είναι εξαιρετικά δημοκρατικό…όμως δεν εκλέγουμε Δ.Σ. Συλλόγου.Επιλέγουμεπαιδαγωγικό καθοδηγητή-διοικητικό στέλεχος.

[irp posts=”107060″ name=”Στον αέρα όλοι οι διευθυντές σχολείων και εκπαίδευσης!!”]
Μπορεί ,όμως,ο Σύλλογος διδασκόντων να έχει γνώμη για τον Δντή της σχολικής μονάδας,να τον αξιολογεί;Η απάντηση-κατά τη γνώμη μου- είναι απερίφραστα ΝΑΙ!!
Όμως γνώμη φανερή,τεκμηριωμένη ,αιτιολογημένη και υπογεγραμμένη.Για να μπορεί όποιος θεωρεί ότι αδικείται να κάνει ένσταση και να προσφεύγει στη δικαιοσύνη,συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Εξάλλου, η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε με τον Ν4369 /16, για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα,αξιολόγηση των προισταμένων από τους υφισταμένους με συγκεκριμένα κριτήρια -όπως φαίνονται στο απόσπασμα που αναρτησα-με βαθμολογία την οποία λαμβάνει υπόψη του το Συμβούλιο κατά τη διαδικασία επιλογής.Μυστική ψηφοφορία δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο δημόσιο,πουθενά αλλού στον κόσμο.

[irp posts=”106938″ name=”Νομοθετική πρωτοβουλία από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ”]

Τι θα γίνει τώρα

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται.Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας είναι υποχεωμένη να νομοθετήσει νέο σύστημα επιλογής ,τόσο για τους Δντές σχ.μονάδων όσο και για τους Δντές εκπαίδευσης αφού και αυτοί επιλέχτηκαν με ψηφοφορία.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου είναι το τι θα κάνει με τους ήδη υπηρετούντες Δντές, στο μέσον της σχολικής χρονιάς.Αυτό είναι ένα περίπλοκο νομικό θέμα που θα κληθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Συμπερασματικά:Η εκπαίδευση χρειάζεται ένα αξιοκρατικό ,αντικειμενικό σύστημα επιλογής όλων των στελεχών (Δντών σχολείων-Δντών Εκπαίδευσης-Σχ. Συμβούλων)που θα προκύψει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με τα συνδικάτα,τα κόμματα και τους φορείς για να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό.