Ενώπιον των εξαγγελιών αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/09/2016 - 23:50 | Author: Newsroom

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με άλλο θέμα, ο Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε την αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΙΕΠ και του Υπουργείου θα έρθουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όπως όλα δείχνουν έχει αποφασιστεί η αποστολή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών προς τους διδάσκοντες και οδηγίες προς τους Σχολικούς Συμβούλους για επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών πάνω στα νέα αυτά προγράμματα.

Ωστόσο σε όλα τα σχολεία έχουν ήδη αποσταλεί τα μέχρι σήμερα διδασκόμενα σχολικά βιβλία Θρησκευτικών και θα διανεμηθούν στους μαθητές στις 12 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Οι διδάσκοντες ασφαλώς θα βασίσουν εν πολλοίς τη διδασκαλία τους σε αυτά τα σχολικά εγχειρίδια τα οποία θα έχουν στα χέρια τους οι μαθητές. Οι δημιουργοί των νέων Προγραμμάτων Σπουδών δεν κατάφεραν –προς το παρόν- να εξασφαλίσουν κονδύλια για την συγγραφή νέων βιβλίων και έτσι επιχειρείται τώρα ένας παράδοξος συνδυασμός των νέων Προγραμμάτων Σπουδών με τα παλαιά διδακτικά εγχειρίδια.
Είναι σαφές ότι η ομάδα των Θεολόγων που οργάνωσε και επεδίωξε την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών όλα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα από το 2011 και εξής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει στην εκπαιδευτική ζωή τα προγράμματα σπουδών που εκπόνησε, εκμεταλλευόμενη και την ευνοϊκή προς τις θέσεις τους στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας. Αν τελικά το εγχείρημα τους θα πετύχει εξαρτάται κυρίως από τη στάση που θα τηρήσουν οι διδάσκοντες –θεολόγοι και δάσκαλοι – απέναντι στις επιχειρούμενες αλλαγές.
Θα επανέλθουμε στο ζήτημα.
Loading...
  • europalso

    ideascentral