Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω- Στο γόνατο γράφτηκε πάλι το σχέδιο Νόμου για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Ε.Κ. – Είναι απαράδεκτη η τακτική του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επιλογή των Διευθυντών Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς προηγουμένως να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση, παρακάμπτοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Θανάσης Δ. Τρίγκας  Πρόεδρος Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Α΄ ΑΘΗΝΑΣ


Η απόφαση του ΣτΕ για το Ν.4327/2015 ήταν ουσιαστικά γνωστή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ, παρόλα αυτά δεν έγινε καμιά προσπάθεια στο διάστημα αυτό από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ώστε να υπάρξει μια άλλη αξιοκρατική και ποιοτική διαδικασία για τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
Ακόμη δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να γίνει η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης με την σειρά που προβλέπεται από το νόμο εδώ και χρόνια, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων,Υποδιευθυντές Σχολείων και Υπεύθυνοι Τομέων ΣΕΚ, Υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, ΚΕΣΥΠ κ.λπ.
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. προς ψήφιση στη Βουλή δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς και αρκετά ερωτηματικά όπως : Όσοι άσκησαν καθήκοντα Διευθυντή την τελευταία διετία με την βοήθεια του αντισυνταγματικού νόμου,θα πάρουν τα 2,5 μόρια;; Όσοι δεν άσκησαν καθήκοντα Διευθυντή, αλλά συμμετείχανε στη διαδικασία επιλογής Διευθυντή και εν συνεχεία προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ βγάζοντας το Νόμο 4327/2015 αντισυνταγματικό, θα πάρουν για τα 2 χρόνια τα 2,5 μόρια και το επίδομα του Διευθυντή ;;; Τις πράξεις που έχουν εκδώσει οι νυν Διευθυντές Σχολείων, που έχουν εκλεγεί αντισυνταγματικά με βάσει την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να τις προσβάλει κάποιος αν έχει έννομο συμφέρον ;;;
Τις διοικητικές πράξεις τις οποίες έχουν εκδώσει οι Διευθυντές Εκπαίδευσης τους οποίους εξέλεγξαν οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Σχολείων, (που θεωρούνται με την απόφαση του ΣτΕ ότι έχουν εκλεγεί παράτυπα) μπορεί κάποιος να τις προσβάλει αν έχει έννομο συμφέρον ???
Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να μας πει αν κάποιος Υποψήφιος Διευθυντής Εκπαίδευσης, που δεν εκλέχτηκε με τον Νόμο 4327/2015 έχει προσφύγει στο ΣτΕ μετά την απόφαση 711/2017 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, και τι θα γίνει στη συνέχεια αν δικαιωθεί ;;; (που όπως δείχνει η απόφαση του ΣτΕ θα δικαιωθεί).
Δεν θα ασχοληθώ, ως προς την μοριοδότηση των επί μέρους κριτηρίων του σχεδίου Νόμου, διότι πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν θα επιμείνει σε ένα τόσο πρόχειρο και γραμμένο στο γόνατο σχέδιο Νόμου επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Άλλωστε οι επιμέρους αλλαγές άρχισαν να γίνονται.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ έχει το χρονικό περιθώριο να αποσύρει το σχέδιο Νόμου, να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση και τέλος Αυγούστου να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επιλύοντας έτσι και τα νομικά προβλήματα στα οποία πάσχει και στα οποία δεν αναφέρεται καθόλου η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Έχει υποχρέωση να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ότι το σχέδιο Νόμου που θα φέρει για τα στελέχη της Εκπαίδευσης, πρέπει να αποκαθιστά την κανονικότητα, να προσφέρει ποιότητα στην Εκπαίδευση και αναβάθμιση του κύρους της αξιοπιστίας και του ρόλου των στελεχών της εκπαίδευσης.