Έλλειμμα γης για σχολεία της τάξης των 47.550 τ.μ. καταγράφει έρευνα του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή οκτώ καινούργιων διδακτηρίων, δύο ειδικών σχολείων αλλά και δύο νέων παιδικών σταθμών, ώστε να επιτύχει να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών του.


Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, οι οποίες εποπτεύονται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, το έλλειμμα γης επιμερίζεται σε 14.550 τ.μ. για νηπιαγωγεία και σε 33.000 τ.μ. για δημοτικά σχολεία.
Τα σοβαρότερα προβλήματα σύμφωνα με πληροφορίες από το εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου και συγκεκριμένα στην Αριστοτέλους, στο Λευκό Πύργο, στην Καμάρα-Ροτόντα, στο Διοικητήριο και στην Άνω Πόλη-Επταπύργιο. Πιεστικές ανάγκες καταγράφονται και στις περιοχές του νοτιοανατολικού τομέα που βρίσκονται δυτικά της λεωφόρου Καραμανλή και συγκεκριμένα στην Αγία Τριάδα, στο Φάληρο-Ιπποκράτειο, στην Ανάληψη-Μπότσαρη, στη Μαρτίου, στο Ντεπό και στη Βούλγαρη-Κηφισιά.

620.000 ευρώ σε ενοίκια

Σήμερα στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά συγκροτήματα, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δημοτών.
Για το λόγο αυτό ο δήμος μισθώνει δέκα κτίρια ή και καταστήματα για τη στέγαση δεκαεπτά σχολικών μονάδων, δαπανώντας ετησίως σε μισθώματα ένα ποσό της τάξης των 620.000 ευρώ. “Τα περισσότερα από τα παραπάνω ακίνητα δεν πληρούν τις προδιαγραφές άρτιας λειτουργίας ως χώροι εκπαίδευσης, καθώς δεν έχουν σχεδιαστεί για τη χρήση αυτή, ενώ στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν αύλειο χώρο”, υπογραμμίζεται σε σχετικό έγγραφο των διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών.
Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι οκτώ σχολικά συγκροτήματα εξακολουθούν να στεγάζονται σε λυόμενες εγκαταστάσεις. “Πέρα από τις ‘εκπτώσεις’ σε προδιαγραφές λειτουργικότητας παρουσιάζεται και μία εικόνα αισθητικής απαξίωσης, που οπωσδήποτε επηρεάζει πολυσύνθετα την εκπαιδευτική διαδικασία”, τονίζει το επιστημονικό προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης.

“Οι ελλείψεις στους αναγκαίους χώρους οδηγούν στην επιλογή συστέγασης διάφορων εκπαιδευτικών βαθμίδων στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με πολλούς συμβιβασμούς ως προς τις προδιαγραφές άρτιας και ασφαλούς λειτουργίας των διακεκριμένων βαθμίδων, καθώς και με προβλήματα ανεπάρκειας χώρου, που αναγκαστικά καλύπτονται με κατάργηση των εξειδικευμένων αιθουσών για ειδικά μαθήματα ή ακόμη και των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων”, επισημαίνεται στην έρευνα των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.

Οκτώ προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε επίπεδο σχολικής στέγης αφορούν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1. Ανέγερση νηπιαγωγείου σε δημοτικό ακίνητο επί της οδού Καπετάν Άγρα 49, το οποίο απαλλοτριώθηκε με δαπάνες της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”, η οποία διαδέχθηκε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
2. Ανέγερση νηπιαγωγείου σε δημοτικό ακίνητο επί της οδού Λαχανά 13, το οποίο επίσης απαλλοτριώθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον τέως ΟΣΚ.
3. Ολοκλήρωση των έργων στην καινούργια πτέρυγα του πολύπαθου 106ου δημοτικού σχολείου μεταξύ των οδών Αργ. Ζάχου, Ζηρίνη και Φιλύρα.
4. Ανέγερση λυκείου σε δημοτικό ακίνητο πλησίον της περιφερειακής τάφρου στην περιοχή των Τροχιοδρομικών, το οποίο επίσης απαλλοτριώθηκε από την “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”.
5. Αντικατάσταση του μοναδικού λυόμενου κτιρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επί της οδού Εθνικής Αμύνης και Τσόπελα από κανονικό διδακτήριο σε συνεργασία με την “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”.
6. Αποκατάσταση των τριών διατηρητέων σχολικών συγκροτημάτων της Ικτίνου, της Συγγρού και της Κριεζώτου.
7. Ανέγερση νηπιαγωγείου σε δημοτικό ακίνητο στην περιοχή Τροχιοδρομικών.
8. Ανέγερση νηπιαγωγείου στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας.

Ελλείψεις σε ειδικά σχολεία

Ιδιαίτερα μεγάλη ανεπάρκεια” καταγράφει η ίδια έρευνα και σε χώρους ειδικών σχολείων. Όπως υπογραμμίζεται, το μοναδικό ειδικό σχολείο που λειτουργεί σήμερα στεγάζεται σε λυόμενες εγκαταστάσεις στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καραϊσκάκη.
“Η υλοποίηση του προγραμματιζόμενου ειδικού σχολείου στην περιοχή της Νέας Ελβετίας μετατίθεται σε ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου ότι το θεσμοθετημένο για τη χρήση αυτή ακίνητο έχει καταληφθεί προσωρινά για τα έργα κατασκευής του μετρό, με αποτέλεσμα το 9ο ειδικό νηπιαγωγείο και το 9ο ειδικό δημοτικό σχολείο να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης διδακτηρίου”, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών.
Σε άμεση προτεραιότητα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης τίθεται η ανέγερση ειδικού δημοτικού σχολείου και ειδικού νηπιαγωγείου σε ακίνητο μεταξύ της Μητροπολίτου Ευσταθίου, της Βιζύης, της Επιδαύρου και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Λείπουν παιδικοί σταθμοί σε κέντρο, Ντεπό και Φάληρο

Σημαντικές ελλείψεις έχουν καταγράψει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και σε χώρους παιδικών σταθμών στις περιοχές του ιστορικού κέντρου, στο Ντεπό και στο Φάληρο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, σε αυτές τις τρεις ζώνες καλύπτεται αντίστοιχα μόλις το 16%, το 18% και το 20% των αναγκών.
Κατά προτεραιότητα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκεται η δημιουργία δύο παιδικών σταθμών, εκ των οποίων ο πρώτος στη συμβολή της 25ης Μαρτίου με την οδό Πάλλη -σε χώρο έκτασης περίπου 1.180 τ.μ.- και ο δεύτερος στην περιοχή της Κηφισιάς σε ακίνητο 370 τ.μ.