Εκτιμήσεις ΕΝΕΛΕΑ για τις εξελίξεις στην Ειδική Εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/09/2015 - 14:17 | Author: Newsroom

Μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου στις 11.9.2015 αποφασίστηκε η αποδοχή της παραίτησης της κ. Δαμανάκη Μαρίας για τους προσωπικούς λόγους που εξέθεσε.

Σύμφωνα με το καταστατικό τη θέση της καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα κ.Γιάου Ευαγγελία.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν δύο τουλάχιστον Γ.Σ. του συλλόγου το αμέσως προσεχές διάστημα με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της ΕΑΕ και τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουμε. Θα γίνει προσπάθεια η μία να γίνει στη Θεσσαλία (Λάρισα ή Βόλος). Η επόμενη που θα γίνει στην Αθήνα θα έχει και χαρακτήρα εκλογοαπολογιστικό για την ανάδειξη του επομένου Δ.Σ. της ΕΝΕΛΕΑ. Εκτιμούμε ότι οι εκλογές θα γίνουν περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό και ως Επιστημονική Ένωση θα προβούμε στην υποβολή πρότασης τόσο για κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την συγκρότηση της επιστημονικής επιτροπής που προβλέπει ο 4186/2013 προκειμένου να γνωμοδοτεί για τη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με την ΕΑΕ, καθώς και πρόταση σχετική με τα επιστημονικά αυτά κριτήρια συνάφειας.

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρούμε το σχετικό ΦΕΚ που ακύρωσε την προηγούμενη κατάσταση, μερική αλλά σημαντική επιτυχία των προσπαθειών όλων όσων ενεργοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της μη αναδρομικότητας ισχύος αλλά και τη θέσπιση πραγματικών κριτηρίων συνάφειας. Γνωστοποιούμε στα μέλη μας πως πέρα των άλλων δεν έχουμε εγκαταλείψει τη νομική οδό οριστικής επίλυσης του θέματος και πως για κάθε εξέλιξη θα ενημερώσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας. Υπάρχει επαφή τουλάχιστον σε συμβουλευτικό επίπεδο με τους δύο κορυφαίους, στο χώρο των διοικητικών και ειδικότερα εκπαιδευτικών θεμάτων, νομικούς και θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση των μελών κατανοώντας το ενδιαφέρον τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Είναι προφανές ότι μετά τις εκλογές θα καθοριστούν εκ νέου τα κριτήρια συνάφειας. Δεδομένης της μη αναδρομικότητας που επιτεύχθηκε και του εφησυχασμού που θα επιφέρει η μη αναδρομικότητα αυτή στους έχοντες μεταπτυχιακούς – διδακτορικούς τίτλους, διότι θα φαίνεται πως άμεσα δεν θα θίγεται κανείς, εντούτοις σε μέλλοντα και ανύποπτο χρόνο εκτιμούμε πως ενδεχομένως μεθοδευτεί καθιέρωση συστήματος διαβαθμισμένης μοριοδότησης των μεταπτυχιακών στη βάση πιστωτικών μονάδων ή/και πρακτικής άσκησης (κάτι που φαίνεται ότι είναι ζήτημα μείζον για κάποιους) όπου εκ των υστέρων δεν θα μπορέσει να προσβληθεί αφού θα έχει παρέλθει το 60ήμερο για την προσβολή των κριτηρίων συνάφειας.

Αποτέλεσμα βέβαια τέτοιων μεθοδεύσεων θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ‘’βιομηχανίας πώλησης’’ μορίων η οποία επιτυγχάνεται μέσω σεμιναρίων, μεταπτυχιακών κλπ πατώντας στο οξύτατο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι καταστρατηγώντας τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που για την ένωσή μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη γραμμή. Είναι διαφορετική και αυτονόητα θεμιτή η οικειοθελής επιμόρφωση του κάθε συναδέλφου ενώ διαφέρει η μεθόδευση «εξαναγκαστικής» επιμόρφωσης προς απόκτηση μορίων

Συζητήθηκαν ζητήματα επιμέρους ΣΜΕΑΕ που είτε δεν λειτουργούν (όπως ΕΕΕΕΚ Περιστερίου, του δεύτερου ΤΕΕ Ε.Α. στη Γ’ Αθήνας κλπ), είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα κτιριακών εγκαταστάσεων ή/και προσβασιμότητας και λήφθηκαν αποφάσεις για δράσεις.

Τέλος συζητήθηκαν βασικά ζητήματα που χρονίζουν και συγκεκριμένα η μη μετατροπή ακόμα των ΤΕΕ Ε.Α. Α΄ βαθμίδας σε ΕΕΓ και της Β’ βαθμίδας σε ΕΕΛ και η εν γένει έλλειψη ύπαρξης ΕΕΛ με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των ΤΕΕ Α’ βαθμίδας και όσων ΕΕΓ υπάρχουν να μην έχουν λύση για συνέχιση στη λυκειακή βαθμίδα!

ΤΟ Δ.Σ.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral