Εκστρατεία «Λέμε ΟΧΙ Στην Κατάργηση Της Αντιγόνης!»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/02/2017 - 13:26 | Author: Newsroom

Αθήνα 01 Φεβρουαρίου 2017

Αγαπητοί κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

Η «Αντιγόνη» είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης. Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα έργα σε νοήματα, αξίες και πρότυπα πέρα από την καθεαυτό λογοτεχνική του αξία. Το κείμενο προσφέρεται για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών που αποκτούν έτσι ασφαλέστερα κριτήρια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Το γεγονός ότι αποτελεί παράλληλα και ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, βαθιά δημοκρατικό, οδήγησε και την δικτατορία του Μεταξά στην απόφαση να απαγορεύσει την διδασκαλία της «Αντιγόνης» στο σχολείο. Παράλληλα όμως είναι κι ένα κείμενο που αναδεικνύει σε ύψιστη αξία την φρόνηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγο και πολλούς ακόμη, θα ήταν τραγικό σφάλμα να στερήσουμε από τη νέα γενιά την ευκαιρία να συνομιλήσει στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Loading...
  • europalso

    ideascentral