ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς φιλόλογους με τίτλο«Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό Αντικείμενο και Διδακτικές Προσεγγίσεις»

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του παραπάνω προγράμματος υπό τη μορφή διά ζώσης διδασκαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη το πανελλήνιο ενδιαφέρονδιοργανώνει το ανωτέρω Πρόγραμμα στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησηςυπό τη μορφή εξ αποστάσεως διδασκαλίας με πρωτοποριακό υλικό (κείμενα, παραδείγματα, βιντεοσκοπημένες διδασκαλίες, έργα τέχνης) και με τις προδιαγραφές της διά βίου εκπαίδευσης. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει τρίμηνη διάρκεια και συνοδεύεται από βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης απαιτείται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση 74διδακτικών ωρών (με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, βίντεοσκοπημένη διδασκαλίατων διδασκόντων, μελέτη υλικού και εκπόνηση δραστηριοτήτων) και επιπλέον μία προαιρετική διά ζώσης συνάντηση με φυσική παρουσία στο ΑΠΘ (6 ώρες), Σάββατο ή Κυριακή. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από αρχές Δεκεμβρίου 2016 μέχρι μέσα Φεβρουαρίου 2017.
Στόχοι
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις» εκκινεί από τη θέση ότι όποιος διδάσκει ή θα κληθεί να διδάξει Αρχαία Ελληνικά στη Μέση Εκπαίδευση βρίσκεται απέναντι σε μαθητές οι οποίοι δεν θεωρούν διόλου αυτονόητη τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικώνσήμερα. Είναι, ωστόσο, τέτοιοςο πλούτος της ελληνικής γλώσσαςκαι τόσες πολλές οι προσεγγίσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ώστε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως κάτι ξένο προς την εποχή μας. Επομένως, ο σύγχρονος φιλόλογος καλείται να έχει όλα τα εφόδια, για να καταστήσει σαφές στους μαθητές του ότι ο Όμηρος, ο Θουκυδίδης, ο Σοφοκλής, ο Λυσίας, ο Πλάτων, ο Αριστοτέληςείναι πάντοτε «ζωντανές παρουσίες», όχι στεγνά κείμενα.Σε αντίθεση με άλλα επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονται γενικά σε φιλολόγους, αυτό είναι από τα ελάχιστα που εξειδικεύεται στη διδασκαλία τωναρχαίων Ελληνικών και διδάσκεται από ειδικούς, τόσο στο γνωστικό αντικείμενο όσο και στη διδακτική του μαθήματος.Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν: (α) τη στέρεη φιλολογική κατάρτιση χωρίς σχολαστικισμό, (β) τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών φιλολογικών εργαλείων στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών (γ) την προβολήδιαθεματικών προσεγγίσεων, όπως πηγάζουν από τα κείμενα, σε όλα τα επίπεδα:τη γλώσσα, την ιδεολογία, την αισθητική, τους θεσμούς, τις αξίες, (δ) τη χρήση καινοτόμων πρακτικών στη διδακτική και εκπαιδευτική πράξη.
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από 17/10/2016μέχρι 30/11/2016.
Για περισσότερες πληροφορίεςκαι αιτήσειςοι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ: http://diaviou.auth.gr/ancient_greek_and_edu_e_elearningή μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος κ. Αθηνά Καπράρα ([email protected]) τηλ. επικοινωνίας: 2310-997157(κινητό: 6942018291)κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Διά Βίου Μάθησης
Σ. Βες, Καθηγητής, ΑΠΘ

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

του Προγράμματος
Χ. Τσαγγάλης, Καθηγητής, ΑΠΘ

http://fresh-education.blogspot.gr/