Εκπαίδευση: Ματιές Στον Κόσμο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/05/2016 - 19:57 | Author: Newsroom

Νότια Αφρική

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών της χώρας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ειδικά σε αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα λιγοστά κονδύλια που χρηματοδοτούν την Παιδεία έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τάξεων-μαμούθ που αριθμού ως και 200 μαθητές. Οι περιπτώσεις αυτές απαντώνται κυρίες σε αγροτικές περιοχές όπου κατοικούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που αξιολογεί ως «αναποτελεσματικά». Μια ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών SADTU αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «στοχοποιεί τις σαύρες και αδιαφορεί για τους κροκόδειλους που στερούν τους μαθητές από μια καλύτερη απόδοση».

Ιράν

Παρά την τεράστια καταστολή από την πλευρά της ιρανικής κυβέρνησης, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις, οι εκπαιδευτικοί της χώρας συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους για εργατικά δικαιώματα, χρηματοδότηση της Παιδείας και δημοκρατία. Τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα μεγάλη διαδήλωση που απαιτούσε αξιοπρεπείς συντάξεις, οι οποίες σήμερα ισοδυναμούν με τον ένα τρίτο του εισοδήματος που χρειάζεται κανείς για να ζει στο όριο της φτώχειας. Παράλληλα, γυναίκες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.

Ντιτρόιτ, Η.Π.Α.

Εκπαιδευτικοί των 94 από τα 97 δημόσια σχολεία της πόλης διοργάνωσαν αποχή από την εργασία τους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που εφαρμόζονται στους μισθούς τους. Επιπλέον, καθηγητές και μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε υποβαθμισμένα κτήρια και ανθυγιεινές συνθήκες, με κάποιες μαρτυρίες να κάνουν λόγο ακόμη και για πρόβλημα εντόμων και τοίχους που καταρρέουν. Η συνολικότερη κατάσταση της πόλης δεν είναι πιο ενθαρρυντική, με το Ντιτρόιτ να αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρέους. Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν, γονείς και μαθητές.

Βρετανία

Χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στα σπίτια τους, επεκτείνοντας τις ανοιξιάτικες διακοπές (spring break), καθώς οι γονείς τους επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στο καθεστώς των σχολικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία, που πραγματοποιούνται στη δεύτερη και έκτη τάξη, δίνουν έμφαση στη στείρα και κουραστική αποστήθιση γραμματικών κανόνων και τη συμπλήρωση κενών, υποβαθμίζοντας τη δημιουργική γραφή και την ευχάριστη ανάγνωση. Ένας γονιός από την ομάδα «Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά», αναφέρει: «Αποτυγχάνουμε αν δεν ακούσουμε και δεν υποστηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να μάθουν. Όχι να παπαγαλίσουν δόγματα, αλλά να εξερευνήσουν, να κριτικάρουν, να ερευνήσουν, να αντιπαρατεθούν».

Μεξικό

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη νότια πολιτεία Τσιάπας δέχθηκαν βίαιη επίθεση από την αστυνομία με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για χρήση χημικών ακόμη και από αστυνομικά ελικόπτερα. Εκπαιδευτικοί αλλά και περαστικοί τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν αναφορές για προβοκάτσια από αστυνομικούς με πολιτικά που έδρασαν εντός του συγκεντρωμένου πλήθους. Δεκαοκτώ συνολικά εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν από αέρος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

avgi.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral