Εκδήλωση για την ιστορία της Ιατρικής Σχολής 5/4

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/04/2016 - 13:46 | Author: Newsroom

Στην ιστορία της Ιατρικής Σχολής, κατά τον πρώτο αιώνα λειτουργίας της είναι αφιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του Αρχείου του.

Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο αρχείο φορέα ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στις συλλογές του, στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000.000 τεκμήρια, αποτυπώνεται όχι μόνο η ιστορία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, (έτος ίδρυσης: 1837), αλλά και σε μεγάλο βαθμό της χώρας, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαίνοντες παράγοντες της κοινωνικής, πολιτιστικής και επιστημονικής ζωής του ανεξάρτητου κράτους.

«Η ιστορία της Ιατρικής Σχολής, κατά τον πρώτο αιώνα λειτουργίας της (1837-1937)», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Απριλίου , ώρα 19.00, στην αίθουσα «Κ. Θ. Δημαράς», Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, Σκουφά 45.

Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου και επίκουρο καθηγητή, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, είναι η γνωριμία του κοινού, των υγειονομικών επιστημόνων και επαγγελματιών, με την ιστορία του Πανεπιστημίου και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στο χώρο της Υγείας. Οι πρώτες σχολές του Πανεπιστημίου ήταν, Θεολογίας, Νομικών Επιστημών, Ιατρικής και Φιλοσοφίας.

Η Ιατρική ανέλαβε τη μεταφορά και εφαρμογή της δυτικής ιατρικής, και όπως λέει ο κ. Καραμανωλάκης, «η ιατρική σχολή συνέβαλλε όχι μόνο στην εκπαίδευση των επιστημόνων, αλλά και στη συγκρότηση του υγειονομικού δικτύου στο πλαίσιο του νέου Έθνους Κράτους». Λειτουργεί από το 1837, έχοντας ενεργή δράση στα δρώμενα της χώρας μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό έργο.

Μέσα από τα πρακτικά και τα τεκμήρια που θα παρουσιασθούν στην εκδήλωση-θα υπάρχει έκθεση με τεκμήρια από την ιστορία της Σχολής-θα γίνει αναδρομή στους καθηγητές, που ήταν αυτοί που ανέλαβαν τις διευθύνσεις των νεοσυσταθέντων υγειονομικών δομών και νοσοκομείων της χώρας, αλλά και των πρώτων πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως ήταν το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο».

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Ευστράτιος Πατσούρης και η καθηγήτρια Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, εκ μέρους του προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Kαθηγητή Πέτρου Σφηκάκη.

Θα ακολουθήσει ομιλία της υπεύθυνης των αρχειακών συλλογών του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ, Χάιδως Μπάρκουλα, με θέμα «Η ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ψηφιακή εποχή» και ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Εφης Πουλάκου-Ρεμπελάκου, με θέμα «Η Ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διαδρομή τον πρώτο αιώνα της λειτουργίας της (1837-1937)».

Loading...
  • europalso

    ideascentral