Εκατοντάδες δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία σ’ όλη την επικράτεια υπολειτουργούν

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/10/2015 - 19:53 | Author: Newsroom

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του 1ου δεκαήμερου του Οκτωβρίου και η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική.

Εκατοντάδες δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία σ’ όλη την επικράτεια υπολειτουργούν.

Υπάρχουν μαθητές ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων που εξακολουθούν ένα μήνα μετά την έναρξη του διδακτικού έτους να βρίσκονται στα σπίτια τους. Βιώνουμε τη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, παρακολουθούν άφωνοι, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως γνωστόν από τα 14.700 περίπου κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καλύφθηκαν έως σήμερα 4.153 (1.712 ΠΕ70 + 867 ΠΕ60 + 1.574 ειδικότητες).

Επομένως εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 10.500 κενά εκπαιδευτικών. Κι ενώ η κατάσταση είναι γνωστή στην πολιτική ηγεσία και παρά την φιλότιμη προσπάθεια των διοικητικών υπηρεσιών, οι προσλήψεις αναπληρωτών πραγματοποιούνται με ρυθμούς «χελώνας».

Αν, δε, συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, τα κενά ούτε τα Χριστούγεννα δεν πρόκειται να καλυφθούν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα προσληφθούν 1.400 περίπου αναπληρωτές για την ειδική αγωγή.

Οι προσλήψεις δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων θα γίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων Παρασκευή, πιθανότερο την άλλη εβδομάδα.

Οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και με καθυστέρηση.

Εύλογα όμως διερωτάται κι ο πιο καλόπιστος εκπαιδευτικός γιατί δεν διατίθενται άμεσα όλες οι πιστώσεις που είναι στη διάθεση του υπουργείου για την κάλυψη των κενών;

Μήπως δεν έχει γίνει κατανοητή η επικρατούσα κατάσταση λειτουργίας των σχολείων;

Μήπως υπάρχει σκοπιμότητα για αύξηση του αριθμού των προσλήψεων; (π.χ. οι 1.900 δεκάμηνες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της καθυστέρησης στην πρόσληψη των αναπληρωτών αντιστοιχούν σε περίπου 2.235 διάρκειας οκτώμισι μηνών ή σε 2.375 περίπου προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας).

Τι τελικά συμβαίνει;

Κι ο προβληματισμός για την κάλυψη των κενών εντείνεται γιατί δυστυχώς ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή δεν είπε ούτε μία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα. Αρκέστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες για «μεταρρυθμίσεις».

Τι κρίμα να μη βρίσκεται η Παιδεία στις προτεραιότητες του…

Πάρα ταύτα ο Υπουργός Παιδείας γνωρίζοντας πως οι 7.150 περίπου πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών, πρέπει πέρα από την επίσπευση της πλήρωσης των κενών που έπρεπε να είχε γίνει χθες, να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις.

Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για μόνιμους διορισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί το επί σειρά ετών πρόβλημα των κενών στα σχολεία.

Πάντα στη διάθεσή σας Παληγιάννης ΒασίλειοςΑκύρωση

Loading...
  • europalso

    ideascentral