Είναι καιρός να πνεύσει άνεμος δημοκρατίας στα σχολεία μας».

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/06/2015 - 19:40 | Author: Newsroom

«Κυρίαρχο όργανο του σχολείου, πρέπει να είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΔΥΝΕΚ) Δ.Ε.

ν. Λάρισας και ειδικότερα αναφέρουν: «Η συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών με μυστική ψηφοφορία είναι το εφαλτήριο για ένα δημοκρατικό σχολείο. Η εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων από το σύλλογο εκπαιδευτικών του σχολείου μεταβατικά, για δύο χρόνια, αποτελεί ένα πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού και ενίσχυσης της συλλογικής ευθύνης στη λειτουργία του σχολείου.

Πρόκειται για μια αλλαγή που κινείται σε θετική κατεύθυνση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει το δύσκολο και μεγάλο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, ούτε όμως πρέπει να απαξιωθεί ως κάτι χωρίς σημασία. Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο είναι εναρμονισμένο με τη βούληση της πλειονότητας των εκπαιδευτικών και αποτελεί, συμβολικά και ουσιαστικά, στοιχείο αναγκαίας κάθαρσης αλλά και νέας δυναμικής, μετά το αντιδραστικό και αυταρχικό πλέγμα πειθαναγκασμού και χειραγώγησης που επιβλήθηκε με τη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική.

Για πρώτη φορά ο Σύλλογος Διδασκόντων θα έχει γνώμη και άποψη για τον Διευθυντή του σχολείου και θα αποφασίζει για τη λειτουργία του σχολείου μέσα σε κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας. Καταργείται η περίφημη συνέντευξη, ένα «μέσο και εργαλείο» επιβολής των «ημετέρων».

Είναι προφανές ότι τέτοιες δημοκρατικές επιλογές πρέπει να συνοδευτούν με μέτρα ενίσχυσης του συλλόγου των διδασκόντων στη διοίκηση του σχολείου και την άμεση κατάργηση του «καθηκοντολόγιου». Η πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς και να τους στηρίζει πολύπλευρα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

…Ήρθε η στιγμή οι εκπαιδευτικοί να μην φοβηθούν και να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο σε αυτό το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της επιλογής στελεχών με ωριμότητα, ευθύνη και σοβαρότητα!

Είναι καιρός να πνεύσει άνεμος δημοκρατίας στα σχολεία μας».

http://www.eleftheria.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral