: Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις γονέων εκ μέρους της ομάδας “ -Ομαδική Επιστολή Διαμαρτυρίας” που μέσω Facebook  καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση ώστε να μην μείνει κανέναν παιδί εκτός .

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποιούν προς Α.Ε. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ΚΕΔΕ ΠΑΣΕΚΔΑΠ ΠΟΣΙΠΣ, σημειώνουν:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Σκοπός της επιστολής μας, είναι να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας και την δυσαρέσκειά μας σχετικά με αρκετά προβλήματα που αφορούν τη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” 2017-2018.

Κατ’ αρχήν, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά στις μέρες μας, η ανάγκη ενός παιδικού σταθμού για τους εργαζόμενους ή και άνεργους γονείς, έγινε απόλυτη ανάγκη.

Οι αιτήσεις φέτος για μια θέση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό αλλά και ΚΔΑΠ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, χωρίς όμως να αυξηθούν αναλόγως και οι προσφερόμενες θέσεις από τις ίδιες τις δομές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες γονείς με πολύ υψηλά μόρια (άνεργοι, εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα / εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχιας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κτλ.), ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να μην μπορεί να βρει θέση σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά ούτε και σε ΚΔΑΠ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς που ενδιαφέρονται για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού η ζήτηση είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της προσφοράς θέσεων. Έτσι και φέτος, πολλοί γονείς αν και πήραν voucher, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πουθενά, αφού οι θέσεις αυτές εξαντλούνται γρήγορα ή προ-κρατούνται από τις ίδιες τις δομές για βρέφη ή αδέρφια βρεφών που ήδη φοιτούν εκεί. Συναντήσαμε ακόμα και περιπτώσεις όπου δόθηκαν voucher χωρίς καν υπάρχουν δομές.

Τρανταχτά παραδείγματα το Γαλάτσι κι ο Πειραιάς που δεν έχουν ούτε ένα ΚΔΑΠ να συμμετέχει στη δράση κι ωφελούμενες καλούνται ν’ αναζητήσουν αλλού μία θέση. Επίσης ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος με ωφελούμενες να μένουν με το voucher στο χέρι. Ακόμα και στο δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας δεν υπάρχει καν δομή στις κατηγορίες Α1. κι Α1.2, με αποτέλεσμα να μη μπορούν καν να κάνουν αίτηση οι γονείς. Ούτε στο δήμο Περιστερίου υπάρχει δομή του δήμου να συμμετέχει στις κατηγορίες Α1.1 κι Α1.2 . Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνταν όταν ίσχυε το μέτρο της «σύζευξης». Καθώς, με τη «σύζευξη», δίνονταν τόσα voucher όσα και οι θέσεις που διέθεταν οι δομές. Αυτό διασφάλιζε μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπως επίσης και την αναλογία voucher ανά κατηγορία.

Το ίδιο συμβαίνει φυσικά ΚΑΙ με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Καθημερινά η ομάδα μας βομβαρδίζεται με μηνύματα ανθρώπων με πολύ υψηλά μόρια, που όμως δεν καταφέρνουν να βρουν θέση σε παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ. Τα παράπονα πάρα πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις είναι προ-κρατημένες, όπως αναφέρθη, σε άλλες περιπτώσεις πολλές δομές ζητούν ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 100ευρώ μηνιαίως για extra δραστηριότητες (Αγγλικά, μουσικοκινητική κτλ.) οι οποίες αν και δεν αποτελούν την βάση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, για πολλές δομές αποτελεί κριτήριο για την εγγραφή ή όχι ενός παιδιού, ένα άτυπο face control. Εν καιρώ οικονομικής κρίσης αντιλαμβάνεστε ότι τα 100 ευρώ, για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη τη δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” δεν περισσεύουν, διότι αν περίσσευαν δεν θα είχαν την ανάγκη του προγράμματος εξ’ αρχής.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια ελεύθερη αγορά, σαφώς και είναι, όμως με την «σύζευξη» αυτό πάλι δεν συνέβαινε. Με την «σύζευξη», οι γονείς ναι μεν γνώριζαν για τις extra χρεώσεις, όμως είχαν τη δυνατότητα να μην επιλέξουν αυτούς τους σταθμούς. Δήλωναν τους σταθμούς που οι γονείς επέλεγαν για τα παιδιά τους και η , βάσει πάντα διαφανούς μοριοδότησης και σύμφωνα με την επιλογή του γονιού, τοποθετούσε το κάθε παιδί στο σταθμό προτίμησης του γονιού. Η απόφαση ήταν δεσμευτική και για τις δύο πλευρές, έτσι δεν απορρίπτονταν γονείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για extra δραστηριότητες, από τις δομές γι’ αυτόν τον λόγο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί σταθμοί που διέθεταν τέτοιου είδους δραστηριότητες, είχαν την επιλογή να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς με χαμηλά εισοδήματα και οι δομές γνώριζαν εξ’ αρχής ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Ένα πραγματικά λυπηρό γεγονός που παρατηρείται, πάλι λόγω κατάργησης της «σύζευξης», είναι οι ουρές γονέων, αξημέρωτα, έξω από ιδιωτικούς σταθμούς ή γραφεία δήμων, για την εξασφάλιση μιας θέσης σε βρεφονηπιακό / παιδικό σταθμό και ΚΔΑΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ουρές γονέων έξω από τα αρμόδια γραφεία του δήμου Πατρέων, κάτι που σίγουρα θα είδατε σε όλα τα δημοσιογραφικά μέσα, όπου οι γονείς είχαν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές 2 μέρες πριν την έναρξη των εγγραφών και μια μέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της .

Αξιοπρεπείς άνθρωποι, έγκυες γυναίκες και συγγενείς ανθρώπων με αναπηρία, στη προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια θέση και προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους ΠΡΙΝ εξαντληθούν οι θέσεις στις δομές, να αναγκάζονται να βρουν τρόπους σαν αυτόν και παρόλα αυτά να αποτυγχάνουν σε πολλές περιπτώσεις, αφού 2 ημέρες μετά ήταν πλέον αδύνατο να βρεθεί θέση οπουδήποτε. Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με την «σύζευξη», οι γονείς γνώριζαν αυτομάτως που είχαν κατοχυρώσει θέση και πήγαιναν απευθείας να εγγραφούν εκεί, δίχως ταλαιπωρίες και δίχως να χάνουν το πολύτιμο μεροκάματο για να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι πολλοί γονείς να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, όμως να βρίσκονται εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης τους προϋπολογισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, εάν ίσχυε η «σύζευξη», θα δίνονταν τόσα voucher όσα και οι θέσεις. Ο προϋπολογισμός δεν θα εξαντλούνταν σε περίσσια και θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος της χρηματοδότησης.

Και τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την έλλειψη δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, οι οποίες είναι πραγματικά ελάχιστες σε όλη τη χώρα. Είναι θετικό ότι η απλούστευσε την διαδικασία απόδοσης voucher σε όλα τα παιδια μεΑ , προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε απλούς σταθμούς, και οφείλουμε να το αναφέρουμε ως θετικό. Η έλλειψη όμως, εξειδικευμένων δομών για τα παιδιά μεΑ, θα πρέπει να είναι για όλους μας βασική επιδίωξη προκειμένου τα παιδιά μεΑ να μπορούν να έχουν την εκπαίδευση που τους αρμόζει. Αντιλαμβάνεστε ότι η πηγή όλων των προβλημάτων είναι η κατάργηση του μέτρου της «σύζευξης», το οποίο ζητούμε όλοι οι γονείς να επανέλθει προκειμένου το πρόγραμμα να επανέλθει στη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα που είχε πριν.

Επιπλέον για την τρέχουσα δράση ζητάμε : αύξηση των θέσεων των δομών, ακόμα και με εισαγωγή νέων δομών λύση για τους γονείς που έχουν μείνει εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού κι ακόμα και για όσους κωλύονται να καταθέσουν φορολογική δήλωση χωρίς δική τους υπαιτιότητα προκειμένου ΚΑΝΕΝΑ παιδί να μη μείνει εκτός δομών και κανένας γονιός με ένα voucher στο χέρι. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».