«Κινητό τηλέφωνο, γυαλιά, στυλό και…; Και; Μα τι ξεχνώ;». Ο μικροεξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την εξέταση στο μάθημα της ημέρας στις πανελλήνιες 2016 , είναι αυτός που ξεχνούν περισσότερο από κάθε άλλο από τη λίστα των «απαραίτητων» πριν βγουν από το σπίτι. Ωστόσο, χάρακας και ό,τι άλλο, δεν έπρεπε να είναι τα πρώτα που θα έπρεπε να θυμούνται οι μαθητές;

Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε ο αναγνώστης της «» Σούλης Ν. Σταθουλόπουλος, ένας φίλος του, καθηγητής σε λύκειο των Αθηνών, που ήταν επιτηρητής στις εξετάσεις Α΄ Λυκείου στο μάθημα της Γεωμετρίας, σημείωσε και φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο, τι είχαν μαζί τους οι μαθητές στη Γεωμετρία. Από τους 124 μαθητές που εξετάστηκαν μόνο οι 43 μαθητές είχαν μαζί τους χάρακα, δηλαδή το 34,6% του συνόλου, μόνο οι 49 τρίγωνο (το 39,5%), μόνο 51 μαθητές είχαν μαζί τους διαβήτη (41,1%), μόνο 23 μαθητές είχαν μαζί τους μοιρογνωμόνιο (18,5%). Οι πιο συνεπείς ήταν μόλις 7 μαθητές –δηλαδή το 5,6% της τάξης– είχαν μαζί τους όλα τα απαραίτητα όργανα για την εξέταση στο μάθημα της Γεωμετρίας.

Αντίθετα, κινητά τηλέφωνα κατέθεσαν επάνω στην έδρα 66 μαθητές, δηλαδή πάνω από τους μισούς (το 53,2% του συνόλου), ενώ οι υπόλοιποι το έβαλαν στην τσάντα τους.

Τα Μαθηματικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Αλγεβρα και η Γεωμετρία, δεν είναι ένα από τα μαθήματα που θεωρείται εύκολο και που αγαπούν οι πολλοί. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5% με 10% του μαθητικού πληθυσμού τα προτιμά. Επίσης, λιγότερο δημοφιλή είναι η Χημεία, τα Αγγλικά, η Πληροφορική, τα Αρχαία, πάντα μεταξύ των μαθητών λυκείου. Οι μαθητές βέβαια στο Λυκείου είναι περισσότερο στοχοπροσηλωμένοι στα μαθήματα που θα εξετασθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αντίθετα, ως προς τα μαθήματα Γενικής Παιδείας οι περισσότεροι διαλέγουν Ιστορία, Κοινωνιολογία και Βιολογία. Μαθήματα στα οποία –αν μη τι άλλο– η εξέταση δεν απαιτεί ο μαθητής να κουβαλά κάτι πλην του κινητού του.