Διπλές αναθέσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια -Τί προβλέπεται

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/09/2014 - 11:50 | Author: Newsroom

Και με μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους θα «χρεωθούν» κατά τη νέα σχολική χρονιά καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διδακτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος υπέγραψε την απόφαση για τις διπλές αναθέσεις σε Γυμνάσιο και Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο στην οποία, ενδεικτικά, προβλέπονται τα εξής:

Tην Ιστορία γυμνασίου, εκτός από τους φιλολόγους – ιστορικούς, θα διδάσκουν και οι θεολόγοι, καθηγητές ξένων γλωσσών, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, τη Γεωγραφία γυμνασίου θα διδάσκουν και οι μαθηματικοί, φυσικοί και χημικοί, την Ιστορία Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου θα διδάσκουν, εκτός από τους φιλολόγους – ιστορικούς, οι κοινωνιολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες, ενώ την Πολιτική Παιδεία Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου θα διδάσκουν και οι φιλόλογοι εκτός από τους κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και οικονομολόγους.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος έχει διαβεβαιώσει με δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα ότι οι καθηγητές θα διδάσκουν και άλλα μαθήματα χωρίς να υπερβαίνουν τις διδακτικές τους ώρες. Δεν θα γίνει, δηλαδή, αύξηση του ωραρίου τους. Ωστόσο, το θέμα προκαλεί τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων έχει, ήδη, προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα της β΄ ανάθεσης της Ιστορίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων.

«Ο θεσμός της β΄ ανάθεσης προέκυψε ως αναγκαιότητα μόνο σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η πρακτική, όμως, των αναθέσεων έλαβε απειλητικές διαστάσεις και σε σχολεία των πόλεων με τραγικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο», τονίζει ο Σύλλογος, προσθέτοντας ότι «ακυρώνει στην πράξη τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων στην εκπαίδευση και υποβαθμίζει ευθέως την ποιότητα του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, καθώς διδάσκονται αντικείμενα από ειδικότητες μη καταρτισμένες, όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο αλλά και στη διδακτική του».

Σημειώνεται ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχονται συνολικά σε 22.500. Από αυτά, τα 19.500 θα καλυφθούν με την πρόσληψη αναπληρωτών, δηλαδή υπολείπονται ακόμη 3.000 που θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων.

Χαρά Καλημέρη

Πηγή: Ημερησία

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral