Διπλάσιοι οι αιώνιοι φοιτητές – Ανύπαρκτη σύνδεση με την αγορά εργασίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/03/2017 - 11:06 | Author: Newsroom

Ένας στους δέκα πτυχιούχους μεταναστεύει – Ελάχιστη η σύνδεση ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, που διεξήγαγε το , προκειμένου να χαράξει την στρατηγική του για την επόμενη τετραετία.

Όπως φαίνεται, τα τελευταία δώδεκα χρόνια διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές, ένας στους δέκα από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύει, ενώ η με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Συγκεκριμένα, το 2003, βάσει των στοιχείων, καταγράφηκαν 163.037 αιώνιοι φοιτητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν 328.742. Μάλιστα, το στοιχείο αυτό δεν αφορά στην κατοπινή περίοδο, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναίρεσε την διάταξη διαγραφής των αιωνίων, που είχαν θεσπίσει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για την κατάσταση αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα διαχείρισης των πανεπιστημίων, η δομή και η ποιότητα διδασκαλίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος, όπως για παράδειγμα η απόσταση.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται στη μελέτη, πως πολλοί νέοι φοιτητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς είναι πολύ πιο απαιτητικό από εκείνο του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς.

Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φοιτητές παραμελούν ή εγκαταλείπουν εντελώς τις σπουδές τους προκειμένου να εργαστούν.

protothema.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral