Έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, στο οποίο αναφέρει την πρότασή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας όπου συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή, με μοναδικό θέμα την παραμονή του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων στην πόλη της Αμαλιάδας εν όψει της προοπτικής ένταξής του στην υπό δημιουργία Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, απέστειλε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Μεταξύ, άλλων ο κύριος Χριστοδουλόπουλος αναφέρει στο έγγραφό του ότι«οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση του Υπουργείου για απομάκρυνση της εν λόγω σχολής από την Αμαλιάδα είναι μη αποδεκτή και θα μας βρει κάθετα αντίθετους και διατεθειμένους να αντιδράσουμε δυναμικά».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επειδή δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το κρίσιμο ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων της πόλης μας και τις αλλαγές που θα επιφέρει η εν εξελίξει διαδικασία συγχωνεύσεως του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, δια μέσω του πορίσματος της ειδικής επιτροπής ακαδημαϊκών που έχει συσταθεί, θα ήθελα να σας εκφράσω για ακόμα μία φορά τις δικές μας ανησυχίες.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήσατε τις προθέσεις σας, τον περασμένο Φεβρουάριο, σας επισημάναμε ότι, η προαναγγελθείσα από εσάς και τον Πρωθυπουργό κατά το «9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Δυτικής Ελλάδας» στην Πάτρα, δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών με έδρα την Ηλεία και τμήμα στην πόλη της Αμαλιάδας, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των παρεχόμενων τριτοβάθμιων γεωπονικών σπουδών στην περιοχή μας, που αποτελεί μια από τις πλέον πλουτοπαραγωγικές περιοχές του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Όπως εγκαίρως ενημερώσαμε εσάς και τον Πρωθυπουργό, η περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω τομέα θα πρέπει να βασισθεί στην καινοτομία και την μεταφορά τεχνογνωσίας από ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνέργια με τους παραγωγούς, κάτι που μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί πρωτίστως στην Ηλεία για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

Το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων έχει ήδη διασυνδεθεί με την τοπική κοινωνίας, την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία στο νευραλγικό για την πορεία της χώρας μας αγροτικό τομέα.

Η τοπική παραγωγή στηρίζεται και στηρίζει το εν λόγω τμήμα, το οποίο έχει αναπτύξει παράλληλες δράσεις, οι οποίες μας έχουν φέρει ένα βήμα πιο μπροστά στον τομέα της εξέλιξης και της καινοτομίας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι η σχολή έχει άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία του πρότυπου Εδαφολογικού Εργαστηρίου που έχει δημιουργηθεί στην Αμαλιάδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας και την τεχνογνωσία που προσφέρει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, χάρη στη δυναμική που έχει αποκτήσει το τμήμα, δημιουργήθηκαν και τμήματα που έχουν άμεση σχέση με αυτό, στο Επαγγελματικά Λύκεια της περιοχής μας αλλά και στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αμαλιάδας. Η πορεία του τμήματος –άλλωστε– φαίνεται και από την πορεία που έχει ακολουθήσει στα χρόνια που βρίσκεται στην περιοχή μας, σε σχέση με την βαθμολογία εισαγωγής και τον αριθμό των εισακτέων.

Για το λόγο αυτό εμμένουμε στο πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας για αναβάθμιση του Τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα, σε Πανεπιστημιακό Τμήμα της υπό ίδρυσης Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση του Υπουργείου για απομάκρυνση της εν λόγω σχολής από την Αμαλιάδα είναι μη αποδεκτή από το σύνολο των φορέων και των πολιτών της περιοχής μας και θα μας βρει κάθετα αντίθετους και διατεθειμένους να αντιδράσουμε δυναμικά και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση που δικαιούμαστε.

Κύριε Υπουργέ,

Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00, θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, με μοναδικό θέμα την παραμονή του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων στην πόλη μας, σε οποιαδήποτε αναβάθμιση αυτό υποστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ακολουθείται και αναφορικά με την προοπτική ένταξής του στην υπό δημιουργία Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με χαρά να φιλοξενήσουμε στη συνεδρίαση και τις δικές σας απόψεις, αλλά και τις προθέσεις του Υπουργείου του οποίου προΐσταστε σχετικά με το θέμα.»